Не бях на първа линия на протеста срещу БФС, но

...
Не бях на първа линия на протеста срещу БФС, но
Коментари Харесай

Един я държал за косата, докато друг я удрял в корема. 17-годиш...

„ Не бях на първа линия на митинга против БФС, само че бях в средата. Имаше доста деца и майки. Не мога да дефинира дали е била налице предпоставката за потребление на водното оръдие. Имаше хвърлени пиратки, само че не бяха огромен брой. Имаше доста хора не от агитките “, съобщи адв. Велчева в ефира на bTV. 

 

В изявление, тя описа за голям брой случаи на от. 

 

„ Ако би трябвало да сравня с митинги против държавното управление през 2020 година, имаше водно оръдие на 2 септември. Аз също бях на площада, само че не помня то да е употребявано, а бяха доста повече протестиращите. Тогава не беше употребявано, а в този момент – в границите на 20 минути “, уточни тя.

 

По време демонстрацията против БФС група протестиращи се оказват приклещени от полицията на ул. „ Иван Вазов “ (успоредна на ул. „ Ген. Гурко – бел. ред.) – чиновниците на реда са застанали и от двете им страни. Започват да удрят с палки по щитовете си. Следва и команда – „ Легни на земята “.

 

„ С мен се свърза момче, което инцидентно минава. Той не е футболен почитател. Каза, че са били към 30-40 души. Не са били с качулки, виждат се лицата им. Изпълнявали са всички полицейски разпоредби. Всички са легнали. Това, което той ми изясни, е, че част от момчетата с били бити и преди този момент. Лягат един върху различен и са почнали да ги бият. Тези лица, по информация на моя клиент, не са арестувани. Стояли са 20 минути легнали. Проверени са им персоналните карти и по-късно се пуснати. За мен това, което се вижда, не са дисциплинарни нарушавания – това са закононарушения “, безапелационна е юрист Велчева.

 

Според нея служителите на реда, нахлули в заведението до Спортната палата, са удряли с палки клиенти без даже да им желаят документ за идентичност.

 

„ Дори и да има оперативна информация, че лицата, които са палили полицейския бус са вътре, това не е методът да бъдат арестувани. Не виждаме даже инспекция на персонални документи. Прави усещане на всички клипове – служителите на реда са без отличителни знаци и нямат номерата, които са наложителни по закон. Това не е единственото заведение. Има още едно, което е до постройката на Министерство на вътрешните работи, където са арестувани деца. Полицаите са влезнали. Удряли са ги в заведението. След това са ги изкарали и са ги били и отвън заведението “, добави тя.

 

„ Много от хората са „ изяли по някоя друга палка “. Ако имаше публицисти пред Първо РПУ, щеше да се види, че са арестувани деца. Това не се лицата, които са били на първа линия и са хвърляли камъни. Не може служителите на реда да вървят по софийските улици и да ги бият “, уточни Велчева.

 

„ Минахме през шест каузи. Съдът оправда всички момчета, на които са им били формирани актове. Днес изтича срокът за обжалване на наказателните разпореждане. 

 

Голяма част от арестуваните след митинга против Българския футболен съюз са били с наложени санкции поради „ нарушение на публичния ред при провеждането на спортно мероприятие “.

 

„ Тези каузи, през които минахме, съдът одобри, че в случай че има данни за осъществените дейности, за които се твърди, е следвало да бъдат за дребно безчинство или да се повдигне обвиняване по Наказателния кодекс, само че не и по този закон “, акцентира Велчева.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР