Не бива да си позволяваме никаква свобода по отношение на

...
Не бива да си позволяваме никаква свобода по отношение на
Коментари Харесай

Костов: Не бива да си позволяваме никаква свобода по отношение на мерките за социална изолация

Не бива да си разрешаваме никаква независимост във връзка с ограниченията за обществена, физическа изолираност, тъй като другояче бихме позволили епидемията да се разгърне в мащаби, за които здравната ни система не е готова и не може да се оправи. Медицински тактики могат да бъдат градени единствено върху съществени обществени ограничения, каквито, съгласно мен, сполучливо се ползват. Това сподели пред БНР проф. Коста Костов - координатор на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерски съвет.

" От всички сполучливи страни в битката с епидемията, които минаха преди нас и натрупаха задоволителен опит, съумяха единствено тези, които включиха целия боеприпас от вероятни ограничения. Като стартираме от елементарните хигиенични ограничения и стигнем до тежката физическа изолираност ", изясни професорът.

По думите му задачата на ограниченията е " кривата да бъде огъната като върбова пръчка и да се насочи към по-хоризонтално течение ". Той счита, че това е добра прогноза и изрази очакване да не се даде опция на кривата на заболелите  " да скочи с огромна височина ". Проф. Костов уточни, че всичко зависи от спазването на мерките и от това какъв брой сме дисциплинирани.

Във връзка с упованието, че с помощта на наложителната в българския имунизационен календар ваксина БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin) в България имаме по-сериозно построен групов имунитет, проф. Костов изясни, че това не е потвърдено, но дава огромна вяра.

" Ние бихме могли да разчитаме на това, че евентуално имаме един добър групов имунитет. И това ще се дължи освен на БЦЖ имунизацията, а и на всички останали имунизационни стратегии, които сме следвали във времето ", изясни той.

Проф. Костов съобщи още, че няма нищо по-добро от това Националният действен щаб да се вслушва в препоръките на Медицинския експертен съвет, само че посочи, че задачата им не е да поучават щаба, а държавното управление.

Той разяснява и настояването за тъй наречените " всеобщ скрининг ", само че изясни, че " от всички вероятни диагностични лабораторни проби, които се използват по избрани възходящи критерии, като най-високо стои диагностичният тест - PCR, и той е единственият ".

Професорът съобщи, че се злоупотребява с тезата, че от Медицинския съвет прокламират всеобщото диагностициране със серологични, имунологични, антителни проби.

" Това не е по този начин! ", съобщи проф. Костов. Той изясни, че в техните рекомендации критерият е за следване на избрана поредност на процеса и на върха да е PCR пробата.

Професорът посочи, че върху отчета на МЕС са работили 14 членове на съвета, а са се присъединили и още над 70 медицински специалисти от цяла България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР