Не бива да правим генерални заключения и да осъждаме вицепремиера

...
Не бива да правим генерални заключения и да осъждаме вицепремиера
Коментари Харесай

Министърът на туризма: 22 000 украински бежанци са настанени по новата програма в държавни бази

Не бива да вършим генерални изводи и да осъждаме вицепремиера Калина Константинова. Все отново чест ѝ прави, че постави старания и се оправи извънредно добре с тази бежанска рецесия. Това съобщи пред bTV министърът на туризма Христо Проданов.

„ Спомняте си по време на сирийската рецесия, бежанците, които влизаха от Сирия в България бяха 6000 през целия интервали тогава Бойко Борисов от заран до вечер от тв приемниците ни се оплакваше какъв брой е тежка обстановката. За съпоставяне, през последните три месеца минаха 300 000 украинци под една или друга форма през територията на България и не чух Калина Константинова веднъж да излезе някъде и да се оплаче какъв брой е тежко. Да, най-вероятно е станало по този начин, че си е изпуснала нервите, за което тя се извини. Не считам, че би трябвало да я виним, тя свърши много работа “, добави той.

Проданов съобщи, че 22 000 украински бежанци са настанени по новата стратегия в държавни бази на по-ниска цена (б.р. заплащат се по 15 лева дневно за бежанец).

„ Идеята е в идващите три месеца да има цялостна интеграция на тези хора, с цел да стартират към този момент да работят и да живеят като всички останали български жители, тъй като това е спасението. Няма по-добър метод да се интегрираш в едно общество, в случай че техните и нашите деца учат в един клас и ние работим с тях дружно. Това е пътят “, съобщи министърът на туризма.

Той добави, че сега по данни на работодателските организации у нас има над 200 000 свободни места и за тях няма искащи българи.

„ В същото време украинските жители, които сега са в България има доста експерти, има опция тези хора да бъдат интегрирани пълноценно и да стартират да работят. Съответно да освободят в границите на месец-два държавните бази, в които са настанени, с цел да може и служащите и чиновниците да отидат на отмора “, сподели още Проданов.

Трудностите пред туристическия сезон

Според Проданов войната в Украйна е оказала отрицателно влияние върху туристическия сезон в България по две посоки.

„ По обясними аргументи не можем да чакаме съветски и украински туристи в България, те нормално са към 1/10 от входящите туристи у нас. Другият отрицателен резултат е може би с помощта на подправени вести, че тук е неспокойно и че имаме проблем на Черно море, неприятните географски знания на нашите европейски другари и сътрудници, които си мислят, че България граничи с Украйна и че обстановката е неспокойна. Положили сме всички старания да убедим задграничните ни сътрудници, че сме сигурна и спокойна дестинация, и непознатите, и българските жители ще изкарат приятна, сигурна и спокойна отмора “, добави министърът на туризма.

„ Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде, че сме принудени да работим по туроператорски контракти, подписани предходната година, тъй като по този начин работи интернационалния туризъм, да не приказваме, че имаме отсрочени контракти от 2019 година поради пандемията “, съобщи Теодор Пастърмаджиев, член на Управителния съвет на Съюза на притежателите в Слънчев бряг.

Той добави, че не е обновена цената по туроператорските контракти, тъй като никой не приема смяна на цената по към този момент подписан контракт.

„ Разходите са нарастнали неимоверно в последно време, а приходът стои на равнищата да не кажем от 2019 г “, сподели още Пастърмаджиев.

На този декор мярката „ 60/40 “ завършва в края на юни.

„ Мярката „ 60/40 “ помагаше доста през летния сезон предходната година, през зимния сезон, само че, за жалост, не можем към момента да знаем точния разход на нощувката и на храната за ден, защото те непрекъснато се трансформират “, съобщи мениджърът на хотел в Слънчев бряг Стойка Терзиева.

Министърът на туризма изясни, че мярката за отплата на цената на тока ще продължи и след юни.

Проданов изясни, че тече цялостен обзор на концесиите за плажовете у нас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР