Не бива да бъде свиквано извънредно заседание на НС по

...
Не бива да бъде свиквано извънредно заседание на НС по
Коментари Харесай

Петков срещу ГЕРБ и ДПС:Предложенията за отпадане на дерогацията за руски петрол са писани на коляно

Не бива да бъде свиквано изключително съвещание на Народно събрание по проблема с рафинерията на „ Лукойл ”, както желаеха през вчерашния ден от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Това обявиха от ПП-ДБ на брифинг във вторник.

Техният мотив е, че вероятно изключително съвещание може да се употребява с предизборни цели.

По думите на съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов спирането на работата на Народно събрание преди локалните избори е по предложение на Бойко Борисов и депутатите са приели, че трибуната в Народно събрание не трябва да се употребява за предизборна акция. Според Атанасов съвещание на Народното събрание може да се организира в първия ден след втория тур на идния избор.

Според Кирил Петков предложенията за отпадане на дерогацията за съветския нефт „ са писани на коляно ”. Петков прикани по тематиката да се работи с специалистите от Министерството на енергетиката и промени да бъдат правени с оптималната експертиза.

„ Ако се свика съвещание в петък, то ще бъде просто един избирателен популизъм ”, разяснява Петков.

 

Той разгласи, че обединението е получила предложенията на Движение за права и свободи за законови промени и не ги утвърждава. " В тези текстове не бяха изчистени даже седемте дни дерогация. Има текстове складовете на " Лукойл " да бъдат ръководени от държавна организация, което звучи разумно, само че очевидно са написани на коляно ", сподели Петков. Обвърза бързането на ГЕРБ и Движение за права и свободи с предизборни демонстрации.

 

От изявлението на Петков стана известно, че има доста разминаване сред изказванията на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната - Демократична България " какво е контрактувано на вчерашната среща във връзка краткотрайното изключение (дерогация) за България за импорт на съветски нефт.

 

До следващия поврат по тематиката се стига, откакто през вчерашния ден на взаимен брифинг от ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха, че е реализирано единодушие дерогацията за вноса на съветски нефт да не се приключва неотложно, само че против съответни задължения за спомагателни доходи в бюджета от рафинерията. Те упорстват да влезе в действие признатият при започване на годината закон за компенсиране на разноските на българите за превоз, като „ ЛУКойл “ стартира да заплаща месечна вноска, изчислявана въз основата на разликата сред цените на суровия петрол вид " Брент " и внасяния петрол с съветски генезис.

 

Според ГЕРБ разликата стига 73 стотинки и от вноската могат да се чакат 1 милиарда лева годишно. Отделно от това се дават обещание 500 млн. лева приходи от облагането на свръхпечалбите на „ ЛУКойл “.

 

Още през вчерашния ден стана ясно, че към сякаш постигнатото единодушие и поетите задължения настъпва какафония. Премиерът Николай Денков разяснява, че не е доста ясно дали и по какъв начин приходите от разликата в цените на сортовете нефт могат да се дадат като отплата на физическите лица. Такава скица съществуваше – компенсацията беше 25 стотинки, само че тя бе оповестена за дискриминационна от Европейска комисия.

 

Днес икономическият министър Богдан Богданов сподели, че няма визия по какъв начин ГЕРБ са пресметнали сумата от 1 милиарда лева и удостовери единствено, че до края на годината бургаската рафинерия би трябвало да внесе 500 млн. лева от налог облага. Според Богданов обаче останалите 1 милиарда лева вноски към фонд " Сигурност на електроенергийната система " /СЕС/ не са сигурни.

 

" ЛУКойл Нефтохим " би трябвало да прави вноски към фонд Съд на Европейския съюз, които регистрират разликата сред цените на скъпия нефт " Брент " и евтиния съветски " Уралс ", само че законът, който вкарва тази вноска, още не е влезнал в действие “, напомни Богданов.

 

Служебният кабинет се замота с нотификация на Европейска комисия за тази скица, само че документите към този момент са изпратени до Брюксел от кабинета Денков и се чака изговаряне. Богданов обаче посочи, че няма изясненост дали смяната може да влезе в действие със задна дата.

 

Очаквайте детайлности

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР