Не била президентска република, а полупрезидентска.Ако в главата ви изплува

...
Не била президентска република, а полупрезидентска.Ако в главата ви изплува
Коментари Харесай

Не била президентска република, а полу. Референдумът за наивници на ИТН

Не била президентска република, а полупрезидентска.

Ако в главата ви изплува асоциация с онази имитация на Тодор Живков за полупроводниците, трансформирала се от дълго време във анекдот, казусът не е във вашия тв приемник.

Само ден, откакто водачът на " ИТН " (ИТН) Слави Трифонов разгласи, че в случай че влезе в идващия парламент, партията му прокарва решение за осъществяване на референдум дали България да стане президентска република, на съпартийката му Ива Митева й се наложи да замазва. Тя изясни, че в изказването си Трифонов не е прецизирал за коя от двете форми на република става въпрос - полупрезидентска или президентска.

" Разликата в двете форми на ръководство е доста основна. Полупрезидентската република е обвързвана с персоналната отговорност, която се носи от едно лице. В доста страни я има и работят доста добре ", разяснява тя.

Митева сподели, че " по-скоро приказваме за полупрезидентска форма на ръководство ", а концепцията за свикването на референдума е " естествено продължение на всичко, което прави Има Такъв Народ ".

Юристката заяви, че с оферти от Трифонов (пореден) референдум от партията желали да се допитат до настройките и желанията на българския народ.

Това, което Митева пропусна да изясни - с референдум не е допустимо да се промени устройството на страната. Дори и да допуснем - колкото и подозрително да е, че подобен би могъл да се организира.

В член 1 на Конституцията на Република България категорично написа: " България е република с парламентарно ръководство. " В главния закон е ясно казано, че единственият метод това да се промени е привикване на Велико национално заседание и смяна на конституцията или приемане на чисто нова.

Неслучайно никоя от останалите партии не одобри насериозно новия напор на Има Такъв Народ, а някак единомислещо от всички страни заключението е, че Трифонов и компания ще строят (отново) предизборната си акция върху глинените крайници " референдум " и " власт на суверена ". С други думи - референдум за наивници.

В сходни оферти Трифонов и сподвижниците му са един тип " рецидивисти ".

И предходния път, когато шоуменът и компания, преди да станат политици, желаеха допитване до народа - през 2016 година, един от препоръчаните въпроси - тъкмо в частта за устройството на страната,. Сезира го тогавашния президент Росен Плевнелиев, а въпросът бе да се понижи ли броят на народните представители от 240 на 120. Конституционалистите тълкувата член 158 от главния закон, който гласи:

" Великото Народно заседание взема решение въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно ръководство ".

Конституционен съд заключи, че смяна във формата на държавно ръководство може да прави само способния за това орган, а точно Великото национално заседание.

Оттогава до в този момент има единствено една смяна. Т.нар. " закон за референдумите " към оня миг категорично забраняваше въпроще на допитване да се подлагат въпроси от компетенциите на Велико национално заседание. През 2020 година - по предложение на " Обединени партиори " и с гласовете на ГЕРБ въпросната възбрана отпадна.

Промяната в закона мина без диспути - " скрита " - както тогава постоянно се случваше, в преходните и заключителните разпореждания на Изборния кодекс, който в действителност подлежеше на ремонт.

Така - в случай че официално по закон референдум на тематика президентска, полупрезидентска, парламенвтарна или някаква друга страна следва да е България може да има, то нищо не анулира обстоятелството, че единственият способен орган да реши това е Велико национално заседание.

Редът в този случай би бил следният: събира се подписка за осъществяване на референдум, Народното събрание взема решение дали да го насрочи, има право и да редакнтира посочените въпроси. Темата може да бъде отправена към Конституционния съд още веднъж - както през 2016-та. Дори и референдум да има, даже и той да е " сполучлив " съгласно закона и желанието на вносителите му, ще би трябвало да да се създаде законопроект за нова Конституция. Трябва да сме свика Велико национално заседание, а настоящото да се саморазпусне. За задачата обаче се изисква квалифицирано парламентарно болшинство...

Тук към този момент е напълно ясно, че концепцията за новия референдум и резултата от него е по-скоро нереалност, в сравнение с действително политическо желание.

Преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова уточни, че предлагането на Слави Трифонов за смяна на Конституцията с референдум за президентска република е невероятно да се реализира до изборите на 2 октомври.

Разбира се, предлагането на водача на Има Такъв Народ не среща поддръжката както на някогашните ръководещи, по този начин и на някогашната съпротива - всички партии от 47-ото Народно заседание, като се изключи Движение за права и свободи, които към момента не са изразили позиция, подлагаха на критика концепцията България да стане президентска република и припомниха, че сходна смяна е на ръба на невъзможна.

Според журналиста Веселин Стойнев с настояването за референдум Трифонов е намерил остроумен метод да подкрепи влизането си в новия парламент, въпреки социолозите да намират за малко евентуално партията му да премине 4-процентната преграда.

" Ето по какъв начин Има Такъв Народ, провалила до момента два свои мандата за сформиране на държавно управление и този на Политическа партия, продължава своята стратегия на политическо вредителство. Темата за президентската република ще отклонява всевъзможни други въпроси, които изискват конституционно болшинство, като да вземем за пример този за правосъдната промяна ", написа Стойнев за " Дойче Веле ".

Междувременно представителят на служебния кабинет Антон Кутев съобщи пред Нова телевизия, че изказването на Трифонов е негова самодейност и не е било в съгласие с президента Румен Радев.

" Донякъде бих го определил като предизборна провокация, поради резултатите, които дават социологическите изследвания на " ИТН " за изборите ", разяснява Кутев.

Има Такъв Народ беше първа политическа мощ на изборите през юли предходната година, само че в този момент се намира в позиция, в която се бори за място в Народното събрание, и наподобява предизборният боеприпас, с който разполага, към този момент е изчерпал тематиката " поради Македонияяяяя! " и в този момент партията е подготвена да се захване с неосъществимо начинание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР