Не бил гласувал никога досега, нито участвал в демонстрации. Нещата

...
Не бил гласувал никога досега, нито участвал в демонстрации. Нещата
Коментари Харесай

Тази преоткрита гордост - да си испанец в Каталуня


Не бил дал своя вот в никакъв случай до момента, нито взел участие в демонстрации. Нещата обаче се трансформирали за Франсиско Алфонсо, щом каталунските управници се пробвали да го разделят от Испания, събуждайки у него и още мнозина в Каталуня гордостта, че са испанци.

" Преди си траехме, смятахме, че всичко това е несериозно. Но когато станаха тези неща, референдумът, оповестяването на самостоятелност, си дадохме сметка, че би трябвало да надигнем глас ", изяснява Франсиско, 37-годишен водопроводчик.

" Ако не бяхме излезли на проява, отивахме право в джунглата. Щяха да ни отрежат от Испания, заводите щяха да си заминат, стопанската система да се срути ", додава този гражданин на Санта Колома де Граменет в покрайнините на Барселона.

Години наред сепаратистите бяха на напред във времето в района, проведоха великански демонстрации. Знамената им висяха от балконите, вееха се даже над локалните кметства.
След неразрешения референдум за самоопределяне от 1 октомври и провъзгласяването на самостоятелност на 27-и същия месец обаче съперниците им също взеха да поставят по фасадите испански флагове и минаха в всеобщо шествие през Барселона.

" Никога не бях държала испанско знаме у нас ", признава 63-годишната Мария Хосе Гонсалес, другарка на Франсиско.

" След първата проява за единна Испания на 8 октомври обаче взех решение да си намеря едно и да го закача. През първия ден се опасявах, само че на втория се почувствах като че ли освободена ", споделя тя.

Партия " без комплекси "

Франсиско, Мария Хосе и нейният мъж Хосе Антонио отишли на протест, проведен от " Сиудаданос " - партия, привличаща множеството гласоподаватели, настроени против отцепването на региона, в навечерието на районните избори на 21 декември.

Анкетите предсказват всеобщо присъединяване и мощна готовност на несклонните към фракционизъм.
Основана през 2006 година с концепцията за битка против каталунския шовинизъм, " Сиудаданос " през днешния ден е единствената партия, оспорваща челните позиции на сепаратистките листи.

Симпатизантите й гордо се закичват с партийното лого - сърце, формирано от три флагове: испанското, каталунското и европейското.

" Да гласуваш за " Сиудаданос " значи да гласуваш без увъртания, без комплекси - да гласуваш за единение ", декларира Инес Аримадас, която е лидер на листата.

Родом от Херес де ла Фронтера в южната област Андалусия, Аримадас приказва безукорен каталунски и е омъжена за някогашен народен представител националист. Мнозина виждат в нея въплъщение на пъстрото каталунско общество.

" Тя ме показва най-добре ", изяснява 73-годишната Ана Мария Гонсалес, откакто се снима с кандидатката, отбила се във Фигерас.

" Толкова неуважение "

Ана Мария е родена в Севиля, само че от 20 години живее в тази община от Северна Каталуня.
" Разбирах се добре с всички, само че последните месеци не бяха леки ", споделя тя с насълзени очи.

Припомня си груби намеци на нейни съграждани, които я упреквали, че не приказва каталунски, " или тъй като носела това ", демонстрира тя значката на " Сиудаданос " на палтото си.

" И аз съм каталунка като тях - споделя дамата. - Работя тук, откогато се помня. Ние също сме градили всичко това. Досега си мълчахме, само че към този момент ни омръзна от нападки и обиди. "

Пенсионерката, а и други каталунци напоследък се усещат изоставени, подценени от районното държавно управление на Карлес Пучдемон, хвърлило всичките си старания, с цел да провежда референдум, разгласен за противоконституционен.

Говорителят на държавното управление загатна, че хората, които не гласоподават, не са жители, а " жители ". Бивша председателка на каталунския парламент заръча на Аримадас да си върви в Андалусия, а един публицист назова " заселници " локалните поданици, пристигнали от другаде.

" От толкоз неуважение в действителност боли ", заключава Ана Мария.

В центъра на Барселона седемнайсетгодишният Рикардо Брау споделя, че го нарекли фашист, тъй като носел испанско знаме.

" Семейството ми е каталунско, аз съм каталунец, само че дружно с това се усещам испанец и се гордея с това. Писна ми да го укривам ", прибавя той.

Още преди да свърши, го блъска някакъв минувач, на чийто бадж се чете девиз за освобождение на арестуваните сепаратисти.

" Видяхте ли? Точно това ме вбесява. А след това споделят, че тъкмо ние не сме били демократи! "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР