Не бих се учудил, когато през март предстои ротация, да

...
Не бих се учудил, когато през март предстои ротация, да
Коментари Харесай

Сергей Станишев: На ротацията през март можем да видим преформатиране и дори тройна коалиция

Не бих се учудил, когато през март следва ротация, да се стигне и до преформатиране на сглобката в нещо друго, което да е тройна коалиция. Очевидно е, че Движение за права и свободи е третият участник в ръководството. Виждаме и обръщението на Доган към гласоподавателите на Движение за права и свободи като подготовка и поръчка за присъединяване публично в ръководството. Това съобщи пред bTV евродепутатът и някогашен президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

По думите му за едно държавно управление е най-важно вътрешното доверие. " Онази тройната коалиция, когато беше доста подложена на критика, се градеше върху задоволително доверие и почитание, и сред водачите на партиите, и сред разбирането, че всяка партия има своя интерес. В момента, сякаш има взаимна ненавист. Аз се тормозя, че в края на годината се изхарчиха 11 милиарда лв., без доста бистрота и изясненост ", сподели още Станишев. Той посочи обстоятелството, че финансовият министър Асен Василев постоянно е говорел за бистрота в разноските, а част от тях " по никакъв начин не са ясни и транспарантни ".
" От тези 11 милиарда, 6 милиарда са настоящи разноски на страната и на институциите, само че 5 милиарда не са по никакъв начин ясни и транспарантни. Чува се, че към 1,2 милиарда са изразходвани за предплатени заплащания на общини по неосъществени планове, което е нарушаване на закона. Очевидно това е част от покупко-продажбите сред ръководещите субекти, които са на хартия двама, а в действителността трима ", изясни Станишев.
Евродепутатът разяснява и присъединението на България и Румъния към Шенген, като по думите му равносметката е обезкуражаваща. " Аз постоянно съм бил последовател на това да настояваме и да реализираме по едно и също време влизане по суша, море и по въздух в пространството за свободно придвижване. И за мен е отчаяние този резултат, който е непълен. Да, той ще облекчи пътуването на българите със аероплан, само че това не взема решение икономическия проблем - стотиците милиони загуби, които търпи българската стопанска система поради безкрайните опашки на тировете. Защото стоките се внасят и изнасят най-много по суша ", съобщи Станишев. По думите му страната ни е дискриминирана поради вътрешните проблеми на една или друга страна.
" Трябваше да бъдем доста по-категорични и в по-добра съгласуваност с Румъния, в частност във връзка с Австрия. Тоест през техните ползи, техните слаби точки, да дадем явен знак. Австрия има и политически, и стопански ползи както в България, по този начин и в Румъния. Трябваше ясно да се покаже, че няма да поносим сходно отношение към нас. Несправедливо е да бъдем третирани в действителност като втора употреба жители на Европейски Съюз. Което е скандално за мен ", добави Станишев. Според него вероятността не е доста ясна, тъй като не е дадена точна дата за премахването на граничния надзор за сухопътните граници. Евродепутатът бе безапелационен, че не може да се слагат нови условия към България, които са отвън критериите за Шенген. " Най-вече има политическа неизясненост. Защото политическата обстановка в Австрия единствено ще се изостря през идващите месеци. И една от аргументите е, че ръководещата партия - тази на канцлера - се пробва да се състезава с крайните националисти, които са евроскептични и антиимиграционни, на техен терен. И по тази причина желае да покаже какъв брой е корав, а ние плащаме цената за това, което е недопустимо ", изясни Сергей Станишев. Прогнозата му е, че в случай че на изборите в Австрия, които са в края на годината, се образува проевропейска коалиция, то чак през 2025 година би могло да настъпи някаква развръзка за България във връзка с цялостното ни присъединение към Шенген. " Очевидно дипломатическите старания на България не са били задоволително резултатни. Просто в един миг би трябвало да излезем от позицията на молител, на доста общителни, и да покажем малко повече неотстъпчивост ", добави Станишев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР