Не би трябвало да се стигне до там, че метеоролозите

...
Не би трябвало да се стигне до там, че метеоролозите
Коментари Харесай

Проф. Евелина Славчева: Поредният ултиматум на НИМХ прилича на изнудване и рекет

„ Не би трябвало да се стигне до там, че метеоролозите да спрат прогнозата за времето след седмица. Не имам вяра тези хора да ескалират дотам митинга си. Сегашният шеф не е единственият специалист в тази област “. Това съобщи ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева пред БНР. По думите й в четвъртък ще има краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Института.

„ Мандатът на проф. Брънзов беше преустановен предварително. Този институт има зам.-директори, администрация. Това, че те са решили да подадат оставка, напълно не ги освобождава от задължението им да извършват своите отговорности, които са им вменени. Странно звучи следващият ултиматум от страна на Национален институт по метеорология и хидрология, че стопират активност, всякога по разнообразни аргументи. Това наподобява на изнудване и рекет “, разяснява тя.

Метеоролозите са недоволни от вчерашното решение за отчасти изваждане на института от структурите на Българска академия на науките. Проф. Славчева уточни точното определение на думата „ отчасти “ в решението:

„ Има се поради цялостната оперативна активност плюс тези учени и чиновници, които желаят да изоставен Академията. Дава се опция научната активност да бъде трансферирана отчасти в новата конструкция, само че такава научна активност Академията държи да има в своята конструкция, защото това е една доста значима научна сфера. Няма никакви аргументи за терзания от тяхна страна по отношение на думата отчасти “.

Проф. Славчева означи, че е належащо софтуерно време процесът да бъде изработен законосъобразно, няма по какъв начин да стане от през днешния ден за на следващия ден. Протакане няма да има, увери тя.

Проф. Евелина Славчева уточни, че щатните бройки на Национален институт по метеорология и хидрология са към 700, като към 1/7 от тях е броят на учените, а останалите са механически личен състав и наблюдаващи. Учените са към 80-90 души, сподели тя и добави желанието си учените да бъдат поканени да заявяват документално своето предпочитание или отвращение да изоставен Българска академия на науките, в процеса са самото излизане. Така ще имаме изясненост за това какво звено можем да запазим и да помислим за структурата на тази научна активност, изясни тя. По думите й хората, които ще останат в Българска академия на науките, ще имат късмет за работа и развиване, какъвто имат и останалите учени в Академията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР