Не би трябвало да има промяна в цените на плодовете

...
Не би трябвало да има промяна в цените на плодовете
Коментари Харесай

Експерт: Не би трябвало да има промяна в цените на плодовете и зеленчуците за празниците

Не би трябвало да има смяна в цените на плодовете и зеленчуците за празниците. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Мариана Милтенова, ръководител на УС на Национален съюз на градинарите.
" Вече полско произвеждане няма, създават се оранжерийни артикули. В България малко оранжерии създават домати в този интервал от време. Енергийните запаси са доста скъпи. Залага се най-вече на краставици, зелени салати и на други артикули ", изясни Мариана Милтенова.
" Не мога да кажа във връзка с разликите в цените на българските и вносните артикули. Има българския круши, които са доста по-евтини доста по-качествени от вносните от чужбина. Част от вносните може да наподобяват по-красиви, а някои даже и не са по-красиви, само че по този начин или другояче в супермаркетите доминират вносните плодове и зеленчуци. Потребителите купуват това, което има, в случай че не отиде на фермерски пазар ", разяснява тя.
" Благодарение на фермерските пазари, които се провеждат, българските производители съумяват да предложат продукцията си. Според моите наблюдения българските плодове и зеленчуци са малко по-скъпи от тези в супермаркетните вериги. Така потребителите избират да купуват от тях ", разясни Мариана Милтенова.
" Чувала съм мнения, че продуктите на фермерските пазари са доста по-вкусни, само че това е въпрос на благоприятни условия и желания. Освен това фермерски пазари няма всеки ден и на всички места в страната, има на избрани места и в избрани интервали. Това е една дребна опция за родния производител да доближи до българския консуматор “, добави тя.
" Понякога изискванията на супермаркетните вериги са такива, че нашите производители не постоянно съумяват да им отговорят. По отношение на количества, опаковки, изстудяване, част на доставка в тъкмо избран интервал ", сподели още Милтенова.
Според разбора, макар относително удобната наклонност на бранша, производството на плодове и зеленчуци бележи мощен спад в последните 5-7 години. Двете посоки общо образуват едвам към 20% от общото произвеждане в Сектор „ Селско стопанство “, добави още специалистът.
" В проект, утвърден от земеделския министър Румен Порожанов, който е показан и утвърден в Европейска комисия, има глава, която дава разбор на Сектор „ Плодове и зеленчуци “. Там доста тъкмо и съответно е записано, че на процедура има доста точна и ясна наклонност на спад на производството на плодове и зеленчуци ", уточни тя.
" В началото на интервала спадът е към 7%, а в края спадът е три пъти по-голям. През интервала 2006-2010 е налице слаба наклонност на изразен спад, като размерът понижава съвсем 2 пъти за този интервал. Същата е наклонността и за Сектор „ Зеленчукопроизводство “, за 5 години делът му в общата селскостопанска продукция понижава 3 пъти. Налице е устойчива наклонност ", изясни Мариана Милтенова и добави, че причина за това е политиката.
" Става въпрос за политиката в последните 15-20 години, изключително след 2007 година. Тя е безусловно неподходяща за Сектор " Плодове и зеленчуци ", съобщи тя.
По думите ѝ има и нерегламентиран импорт, който минава през границата ни, а високото Данък добавена стойност от 20% безусловно е повода за този импорт. Ако не беше този висок % Данък добавена стойност нямаше да има подобен огромен интерес да се вкарва нерегламентирана продукция, на която не се начислява Данък добавена стойност.
" Нашите артикули стават неконкурентноспособни от тези, които влизат по тези канали. Супермаркетните вериги естествено избират да работят с огромни снабдители, които внасят продукцията от Европейски Съюз. Тази продукция също идва без Данък добавена стойност ", уточни тя.
" Промяната в политиката може да докара до това децата ни и възрастните хора да употребяват хубава, здравословна българска продукция. Да не се купуват вносните артикули, които не се знае с какво са обработени. Те пътуват хиляди километри, основават се в допълнение парникови газове “, изясни Мариана Милтенова.
" Препаратите, с които се третират са разнообразни. Наскоро сътрудници ми споделяха, че имало препарати, които не били толкоз рискови. Така или другояче вносните плодове и зеленчуци се обработват и третират, с цел да удължи срокът им на продължителност ", разясни тя.
" Някои от тях се берат изцяло зелени, като доматите например Докато дойдат се пакетират и охлаждат, с цел да зреят. Разбирате каква е разликата в зреенето, в постигането на цялостна зрялост под слънцето на полето и зреенето в камиона ", уточни Мариана Милтенова.
" Както и да се разясняват нещата, те не са в интерес на качеството, хранителната стойност и запазването на витаминния състав на продуктите, които идват от 3-4 хиляди км, за сметка на тези, които пътуват 100-200 км тук ", сподели още тя.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Икономика  Неплатена санкция, даже от 10 лева, ще ви коства данъчните облекчения Неплатена санкция, даже от 10 лева, ще ви коства данъчните облекчения  Тристранка поради минималната заплата и компенсациите за безработица Тристранка поради минималната заплата и компенсациите за безработица  Министерството на туризма ще връчи вторите си годишни награди Министерството на туризма ще връчи вторите си годишни награди  Фандъкова: София е в Топ 3 на Европа по започващи компании в IT бранша Фандъкова: София е в Топ 3 на Европа по започващи компании в IT бранша  Работна група към МТ стартира подготовка на балнео- и СПА дестинации Работна група към МТ стартира подготовка на балнео- и СПА дестинации Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Румъния отново на всеобщ митинг против " рефо...
Над 10 хиляди души подцениха студа в неделя вечерта в доста румънски градове, с цел да показват още веднъж против плана за промени в...
Прокуратурата оневини АПИ по случай с падн... Биткойнът стъпи с гръм и тропот на официал... Решението на Тръмп начало на кротичък развой... Мадуро с твърдо желание неговата дума за... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Джино е огромният победител в Big Brother...
Джино е огромният победител в Big Brother: Most Wanted! Това стана ясно преди броени минути на финала на шоуто. Той побеждава във формат...
Ето по какъв начин наподобява килията на Анита Мейзер (... Седмичен любовен хороскоп за 11 – 17 декем... Дневен хороскоп за 12 декември Очевидци оповестиха за гърмеж в Ню Йорк (ВИДЕ... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Путин подреди евакуиране на съветските войски...
Владимир Путин подреди евакуиране на съветските войски от Сирия в пунктовете за непрекъсната дислокация, заяви ТАСС. По-рано бе обявено, че...
Даваме още 81 млн. лева на Русия за ремонт... Властта желае хиляди километри писти и въжен превоз... Бъдещето на Банско и Пирин се чертае с арг... Джамбазки е сигурен: Чрез мюсюлманите Ердо...  www.expert.bg  Манолова разкритикува КЕВР за цената на водата Манолова разкритикува КЕВР за цената на...  Борисов чака Англия да остане стратегически сътрудник на България Борисов чака Англия да остане...  Над 20% нарастване на приходите на Dell Над 20% нарастване на приходите на Dell  Биткойн срив и пръсване на жилищния балон са измежду рисковете на 2018 съгласно Deutsche Bank Биткойн срив и пръсване на жилищния бало...  www.iwoman.bg  Джино завоюва Big Brother: Most Wanted Джино завоюва Big Brother: Most Wanted  Домашни курабии Домашни курабии  Не подарявай това на обичания за Коледа Не подарявай това на обичания за Коледа  Николета Лозанова дебютира в киното (снимки + видео) Николета Лозанова дебютира в киното (сн...  http://www.sportlive.bg  Само един клуб подаде документи за базите на ЦСКА Само един клуб подаде документи за базит...  Очаквано: Мо Салах сграбчи премията за Играч №1 на Африка (ВИДЕО) Очаквано: Мо Салах сграбчи премията за И...  Конте за Барселона: Далече е този мач, не мислим за него Конте за Барселона: Далече е този мач, н...  ФА стартира следствие за случая край съблекалните след дербито на Манчестър ФА стартира следствие за случая край... Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр Нови Най-четени Най-коментирани Експерт: Не би трябвало да има смяна в цените на плодовете и зеленчу... 22 0 Неплатена санкция, даже от 10 лева, ще ви коства данъчните облекчения... 25 0 Скалата се похвали, че ще става още веднъж баща... 41 0 Коледен рейс ще радва децата във Велико Търново... 67 0 Започва най-мащабният конгрес за книги и литература... 79 0 Джино е огромният победител в Big Brother: Most Wanted 2017 6634
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР