Не беше правилно да се прекрати концесията на Росенец“ като

...
Не беше правилно да се прекрати концесията на Росенец“ като
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: „Лукойл“ няма причина да остане на българския пазар

„ Не беше вярно да се приключи концесията на „ Росенец “ като първа стъпка към напън върху „ Лукойл “ да извършва европейските регламенти и глобите. Първата стъпка трябваше да бъде унищожаване на дерогацията, която България получава за импорт на съветски нефт “.

Това мнение изрече пред БНР Мартин Владимиров – шеф на Програма „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията.

„ Подозирам, че тези дейности към „ Росенец “ са опит за реализиране на елементарен политически триумф от страна на държавното управление, обвързвано с дейностите към „ Лукойл “, без да се пипа в действителност главната преференция, която получава компанията и в процедурите към влизането във притежание на транспортното министерство на самата инфраструктура, да се забавят другите дейности и по този начин постепенно да изтече срокът на дерогацията. „ Лукойл “ печели близо 200 млн. $ на месец от продажбата на на ниска цена съветски нефт и преправянето му в скъпи горива за българския пазар “, изясни той в изявление за предаването „ Преди всички “.

До този миг не са изказани възражения и не е имало закани за правосъдни каузи по отношение на процеса за вдишване на контрола над „ Росенец “ от страната, акцентира Владимиров. Според него няма да се стигне до правосъдно дело. А и да се стигне, позицията на България е много мощна, добави той.

По думите му от дейностите си президентът Радев, който нападна отнемането на концесията в „ Росенец “, чака политически резултат.

Основният въпрос е какво се случва оттук насетне с пазара на горива и дали страната може да продължи тази борба до край, а точно да отстрани всички привилегии, които „ Лукойл “ получава, безапелационен бе Мартин Владимиров. Според него „ Лукойл “ умерено може да диверсифицира доставките на съветски нефт.

По думите му Българската петролна и газова асоциация, която предизвести, че работата с неруски артикул може доста да оскъпи горивата у нас, всява суматоха в обществото. Според него това е дезинформационно обръщение за да се сътвори напън върху държавното управление да не подхваща дейности, с което да рискува вероятно митинги.

„ Правителството би трябвало да събере храброст и да базира своите дейности на действителните обстоятелства. Независимо дали внасяме съветски нефт или не, цените ще са близо до тези, които са сега. Дерогацията по никакъв метод не ни дава предимство на пазара на горива “, безапелационен бе той.

По думите му България има задоволително горива. Дори „ Лукойл “ да спре да работи, България може умерено да използва горива 2-3 месеца, до момента в който страната предприеме дейности за реализиране на различен импорт, означи Владимиров. Той съобщи, че когато една частна компания не съблюдава законодателството, страната би трябвало да си свърши работата и да поеме надзор върху тези активи.

„ “Лукойл “ няма причина да остане на българския пазар, в случай че не получава преференциалното отнасяне, което получава през последните 3 десетилетия “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР