Не, България няма да участва на XXII световно първенство по

...
Не, България няма да участва на XXII световно първенство по
Коментари Харесай

И преди жребия е ясно: България няма да участва на Мондиал `22

Не, България няма да взе участие на XXII международно състезание по футбол в Катар през 2022 година Добре е с тази мисъл занапред да свикнат както ръководителите на българския футбол, по този начин и ентусиастите, с цел да няма на по-късен стадий прекомерно разочаровани от плачевното положение на националния тим.

Жребият за европейските квалификации за Мондиал `22 следва да бъде изтеглен в понеделник (7 декември), само че още занапред с огромна сигурност може да се каже, че отборът ни ще попадне в непостижима компания. Не единствено тъй като към този момент даже потомствени футболни джуджета звучат стряскащо в ушите на българските национали. И освен тъй като цедката за класиране и извънредно ситна. А най-много тъй като представителният състав на България наподобява потресаващо зле и на фона на цялостното положение на спорта в страната не се вижда по какъв начин този му образ ще се промени в обозримо бъдеще.

Самият факт, че

 

България се намира в четвърта урна на УЕФА към този момент цяло десетилетие,

 

е задоволително сладкодумен. За финален път тимът ни беше в по-горна компания в квалификациите за Мондиал `10 в Южна Африка, когато попадна във втора урна дружно с футболни сили като Англия, Русия, Полша, Швеция... Дори и от онази позиция " трикольорите " не съумяха да си пробият път към международното, по тази причина и до през днешния ден последното ни присъединяване на най-големия футболен конгрес си остава във Франция `98.

Напоследък регресът в ранглистата на ФИФА е съвсем непрестанен, заради което в актуалното издание на международната ранглиста страната ни заема 68-а позиция (при 18-о място през 2007 г.; 27-о през 2008-а; 30-о през 2009-а). През последните 10 години България не се е изкачвала по-напред от №43 (2017), откакто стигна до дъното си през 2012 година (№94).

В ноемврийското нареждане на международната централа отборът ни отстъпи с две места по отношение на предходния месец, като беше задминат от историческия новобранец Албания (изкачваща се от №69 до №66), както и от Саудитска Арабия (оставаща под №67). Под внимание бяха взети резултатите на представителните национални тимове на страните членки на международната федерация през последния месец. В този интервал " трикольорите " имаха три дуела - контрола с Гибралтар (3:0) и мачове от груповата фаза в Лигата на нациите против Финландия (1:2) и Ирландия (0:0).

Промени на върха в ранглистата нямаше, като първите шест страни резервираха позициите си от октомври - водач е Белгия, пред международния първенец Франция, Бразилия, Англия, европейския първенец Португалия и Испания. Аржентина и Уругвай размениха позициите си надлежно като №7 и №8 през ноември, а в Топ 10 влязоха Мексико (№9) и Италия (№10), които изместиха досегашните 9-и и 10-и - Хърватия (№11) и Колумбия (№15).

Именно тази класация бе взета поради при правенето на урните за жребия за квалификациите за Мондиал `22. В зона " Европа " регламентът планува 55-те страни членки на УЕФА да бъдат разграничени в 10 квалификационни групи - 5 с по 6 тима и 5 с по 5, като

 

единствено спечелилите в тях ще се класират непосредствено за финалите в Катар.

 

Останалите три квоти за Стария континент ще бъдат разиграни в комплицирана плейофна скица с присъединяване на десетте подгласника от квалификациите плюс два тима от актуалното издание на Лигата на нациите (сред които сигурно няма да е България, заела последно място в своята група).

С други думи, в понеделник " лъвовете " обезпечено ще получат по един противник от по-горните три урни и най-малко един от по-долните две. Сигурно е, че българският народен тим не може да се падне против някой от останалите сформира в четвърта урна: Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, Беларус, Грузия и Люксембург.

Да се приказва за възможни допустими разновидности на систематизиране би било незаслужено. Най-вече по отношение на почитателите, които може да останат с неправилно усещане, че България има някакъв късмет за пробив, и надлежно да изградят някаква лъжлива вяра. По-скоро може да се предвижда кои от топотборите биха били най-голяма притегателна мощ за зажаднелите за първокласен футбол български ентусиасти.

Който и от отборите в първа урна да ни се падне, ще докара в София международни звезди - в нея са: Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия и Нидерландия. От втора урна като най-зрелищни евентуални противници наподобяват Уелс, Полша и Швеция, а от трета - Русия, Чехия и Норвегия.

Що-годе равносилен чоп за България би бил да попадне в напълно балканска компания, което е допустимо поради наличието на Хърватия в първа урна, Сърбия, Турция и Румъния във втора, Гърция в трета, Косово в пета и (с известни условности) Молдова в шеста.

Има, несъмнено, и други разновидности, които на пръв взор биха потиснали чувството за неизбежност. Но бруталната истина е, че българският народен тим сега е неплатежоспособен и неконкурентоспособен на мощните на деня. И ще би трябвало да изтече доста вода, преди още веднъж да дорасне до международно състезание. А сега кранът наподобява крепко затегнат.

 

ЖРЕБИЙ ЗА СВЕТОВНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ В ЗОНА " ЕВРОПА " (7 ДЕКЕМВРИ)

Урна 1: Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия, Нидерландия

Урна 2: Швейцария, Уелс, Полша, Швеция, Австрия, Украйна, Сърбия, Турция, Словакия, Румъния

Урна 3: Русия, Унгария, Ирландия, Чехия, Норвегия, Северна Ирландия, Исландия, Шотландия, Гърция, Финландия

Урна 4: Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, България, Беларус, Грузия, Люксембург

Урна 5: Армения, Кипър, Фарьорски о-ви, Азербайджан, Естония, Косово, Казахстан, Литва, Латвия, Андора

Урна 6: Малта, Молдова, Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР