Не България, а ЕС трябва да се разбере с РСМ,

...
Не България, а ЕС трябва да се разбере с РСМ,
Коментари Харесай

В коалицията нямало никой против приемането на еврото, убеден Василев

Не България, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с РСМ, изясни вицепремиерът
„ За първи път от доста години българският парламент е жив, не е отегчителен, не е предвидим и не е просто гумен щемпел на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това е здравословно ". Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в предаването „ На фокус ” с Лора Крумова в NOVA.

Той разяснява спречкването сред депутата от „ Продължаваме Промяната ” Искрен Митев и ръководителя на „ Възраждане ” Костадин Костадинов в пленарна зала.

„ Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е положителният прочит на това, което се случва ”, сподели Василев.

Той разгласи, че Не България, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с РСМ.

„ Докато ние нямаме по-широк ангажимент и схващане на нашата позиция, няма по какъв начин България да вдигне ветото ”.

Относно палежът в Битоля той съобщи, че това е още едно възпламеняване на пристрастености, с цел да може да се попречи на рационално решение, което да бъде открито от Министерство на външните работи, историческата комисия и всички, които търсят такова решение.

„ Палежът не е ориентиран против България или РСМ, а ориентиран против това да се откри съгласие, само че това става посредством доста дълго време на диалози, на обещаване, с цел да се стигне до точка на съгласие ”, изясни мининстърът.

Василев изясни, че има проблем и това не може да се замете под килима.

„ Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, с цел да се отпуши процесът. Първата стъпка изобщо, с цел да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си сътрудници, че не България би трябвало да се разбере с РСМ, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с РСМ. Това значи Европейски Съюз да одобри най-малко частично българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това Европейски Съюз го одобри, казусът да стане сред Европейски Съюз и РСМ, а не сред РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и схващане на нашата позиция, няма по какъв начин България да вдигне ветото ”, акцентира Асен Василев.

Относно втечнения газ, министър Василев отговори: „ До колкото знам танкерите с американския полутечен газ се разтоварват сега и си употребяваме газа от там ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР