Не 9, а 24 млн. лв. е щетата за “Мини

...
Не 9, а 24 млн. лв. е щетата за “Мини
Коментари Харесай

Неволна грешка? Не 9, а 24 милиона лева е щетата за “Мини Бобов дол

Не 9, а 24 млн. лева е вредата за “Мини Бобов дол " ЕАД поради неналичието на надзор от Румен Овчаров като министър на стопанската система, оповестиха от прокуратурата.

По делото против него към този момент има двама нови обвинени - заместничката му Анна Янева и ексдиректорът на държавното дружество Пламен Стефанов.

Делото беше импортирано в Специализирания углавен съд през май. Тогава вредата за мината беше 9 млн. лева Магистратите обаче решиха, че казусът би трябвало да се проверява в допълнение. След 6 месеца работа прокурорите са разкрили нови доказателства за още по-големи вреди.

Обвиненията против Овчаров, Янева и Стефанов са за умишлена занемареност в интервала от май 2006 до март 2009 година Тогава е работил контракт за наем на “Мини Бобов дол " с частната “Ораново " ЕООД на предприемача Красимир Михайлов. С него са трансферирани правата за рандеман, превоз и продажба на въглища от три залежи. Проблемът при договорката е, че Министерският съвет ги е дал на “Мини Бобов дол ", а министърът, заместникът му и шефът са ги преотдали на “Ораново " ЕООД. Фирмата обаче не плащала наемите, режийните и други разноски. Според следствието договорът с частната компания е в нарушаване на Закона за подземните благосъстояния и Закона за концесиите. Дори не е била извършена открита процедура, която да подсигурява гласност и бистрота на договорката.

Освен това компанията на Михайлов не е имала механически, управнически и финансови благоприятни условия, с цел да експлоатира находищата на въглища. Въпреки това облагите са отивали в “Ораново " ЕООД вместо в “Мини Бобов дол ", която по-късно е оповестена в неплатежоспособност.

Румен Овчаров като министър е разрешил на “Мини Бобов дол " да подписа неизгодния концесионен контракт на 31 май 2006 година На 26 февруари 2007 година е подписано и в допълнение съглашение, с което държавните мини са подарени по контракта, който не е влезнал в действие.

Румен Овчаров не бе открит за коментар по новите обвинявания на прокуратурата. Очаква се скоро делото още веднъж да бъде импортирано в съда.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР