НЧ Просвета 1925“ - Мездра отчете своята дейност за периода

...
НЧ Просвета 1925“ - Мездра отчете своята дейност за периода
Коментари Харесай

Читалището в Мездра отчете дейността си за периода 2021-2023 г. и си избра ново ръководство

НЧ „ Просвета 1925 “ - Мездра регистрира своята активност за интервала 2021-2023 година и си избра нови управителни органи - Настоятелство, Председател и Проверителна комисия. Това стана на постоянно годишно отчетно-изборно заседание, на което участваха 80 от общо 155 действителни членове на читалището. 
Отчет за активността на НЧ „ Просвета 1925 “ през последните три години направи ръководителят на читалищното настоятелство Валентин Вълчев. В отчета той очерта главните аспекти в библиотечната активност и най-значимите изяви и триумфи на интернационално, национално и районно равнище на 9-те художествено-творчески колективи, развивали активност към читалището през отчетния интервал: Ансамбъл „ Мездра “, Детски танцов състав „ Мездренче “, Вокална група за остарели градски песни „ Мездрея “, Женски национален хор, Литературен клуб „ Христо Ботев “, Краеведско сдружение, Група за национални песни „ Гласът на Ансамбъл „ Мездра “, Детска школа за художествено слово и Читателски клуб „ Book Hub “. 
В доклада бяха оценени също организационната активност и положението на материално-техническата база на културната институция. 
" Един доклад не може да обхване напъните, компликациите в репетиционната зала, лишаването от свободно време, само че премиите и признанието от публиката са задоволителни, с цел да компенсират всичко това, акцентира в умозаключение Вълчев. Затова дано всички овации да бъдат за вас, скъпи самодейци, като благодарност за вашия труд, признателност за всички награди, с които всяка година издигате престижа на читалището и на нашия град. "  
Положителна оценка за работата на Настоятелството и на щатните читалищни служащи даде Проверителната комисия в отчета, изнесен от Бистра Цолова. 
Общото заседание одобри докладите за активността на НЧ „ Просвета 1925 “ и на Проверителната комисия за интервала 2021-2023 година, както и Основни насоки за развиване на читалището за интервала 2024-2026 г. 
Приет беше Бюджет 2024, в който са заложени доходи в размер на малко над 237 000 лева В т. ч. 227 хиляди лева държавна дотация и 10 хиляди лева от такси, членски импорт и други доходи. В разходната част са планувани 178 450 лева за заплати, осигуровки и възнаграждения на читалищните служащи и на ръководителите на съставите и 58 581 лева за активност, в т. ч. 25 хиляди лева за прехрана на самодейните колективи, 21 500 лева за газ, ток, вода, интернет, пощенски и външни услуги, 8 500 лева за ремонтни и други действия и 2 500 лева за закупуване на нови книги и абонамент за вестници и списания. 
На събранието бяха признати 16 нови читалищни членове и беше определено управление на НЧ „ Просвета 1925 ” за мандат 2024-2026 година В Настоятелството влязоха Мирослав Аспарухов - ръководител и членове: Виктория Данкова, Иван Иванчев, Калин Стойчев, Мирослав Гетов, Нели Минева и Никодим Нанов, а в Проверителната комисия: Дарина Ватова,  Даниела Бързашка и Яна Нинова. 
Досегашните членове на Настоятелството и на Проверителната комисия Бистра Цолова, Илинка Димитрова, доктор Николай Баев, Петко Котларски и инж. Стефчо Симеонов получиха почетни грамоти за повсеместен принос в читалищната активност. 
" Искам да пожелая триумф на новото управление, съобщи след избора досегашният ръководител на читалището Валентин Вълчев, който заемаше тази управителна служба в продължение на близо три десетилетия (1991-1995 година и 2000-2024 г.). Изключително щастлив съм, че млади и можещи хора идват на нашите места. От все сърце им искам триумф! "  
" Изказвам своята признателност за взетото решение от висшия орган на читалището - Общото заседание, на всички читалищни членове, имащи право на глас, че единомислещо ми гласоподаваха доверие да бъда ръководител на тази антична институция, показа в обществената мрежа Facebook Мирослав Аспарухов. Благодаря на дългогодишното управлението на читалището в лицето на Валентин Вълчев за прелестния мандат, постигнатите цели и триумфи през годините. 
Вярвам, че вървим в вярната посока и пазиме това, което ни е завещано от поколенията. НЧ „ Просвета 1925 “ - гр. Мездра ще продължи да бъде цитадела на духовността и българщината! Място, където нещо се прави, нещо се прави - „ на ползу роду болгарскому “. С грижа. С обич. С мисъл. За читалището. За децата. За България. 
Ще създадем един млад и упорит екип, който ще работи със сърце и душа. Поставяме си амбициозни, само че достижими цели, което е гаранция за триумф. Пожелаваме си сполучливо осъществени хрумвания, креативен дух и задоволство. Ние не сме по-могъщи от предишното, само че не трябва да вървим към бъдещето със затворени очи и обърнати с тил. "  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР