"Законът "Пеевски" го изпълняват само официалните медии, които имат регистър

...
"Законът "Пеевски" го изпълняват само официалните медии, които имат регистър
Коментари Харесай

Председателят на СЕМ: Анархия е това, което се случва на протестите

"Законът "Пеевски " го извършват единствено формалните медии, които имат указател в Съвета за електронни медии (СЕМ). Новата инструкция за аудиовизуални услуги се отнася единствено за платформите за видеосподеляне, на всички места те подлежат на регулация ". С тези думи стартира присъединяване си в предаването "Беновска пита " ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева.

"Сайтовете, които излъчват аудио и видео наличие би трябвало да са регистрирани в Министерството на културата. Трябва да има някакъв надзор кой е и кой не е регистриран по закона "Пеевски ", сподели още тя.

"Новата инструкция бе оповестена през 2017 година, с изискването да бъде имплементирана до септември 2020 година в законите на страните-членки. Засилиха се внезапно от предходната година, откакто нямаше придвижване преди този момент. Създадоха се 3 работни групи. Представи се проектозакон, копипейст от евродирективата, а там не се дават доста дефиниции, не са обяснени технологиите за платформите за видеосподеляне ", съобщи ръководителят на Съвет за електронни медии.

"Всеки път, в който Съвет за електронни медии е имал отношение към нов член, сме обяснявали и сме били доста дейни. 20 години законът за медиите не се трансформира. Не съм видяла на никое място да се загатва, че има липса на независимост на словото в България, до момента в който не ми обяснят по какъв начин са го пресметнали това 111-то място, няма да го приема ", показа тя.

"Накърнено е чувството за недостижимост у публицистите. Голяма част от тях и от организациите, бранещи ги, считат, че би трябвало да бъдат недосегаеми, не трябва да са атакувани, само че не е и недосегаеми. Това, че на някой му е преустановен контракта или са го уволнили от медия, не са нарушавания на върховенството на закона. Каква позиция показва една медия, това закон не го лови, в случай че не става дума за социална медия. Всички частни медии приказват умерено каквото мислят, няма никакви наказания за тях. Анархия е това, което се случва на митингите, не е народна власт ", изясни Бетина Жотева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР