„Вярвам в българската съдебна система. Българската правораздавателна система е абсолютно

...
„Вярвам в българската съдебна система. Българската правораздавателна система е абсолютно
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Случаят „Полфрийман“ не бива да влияе на двустранните отношения с Австралия

„ Вярвам в българската правосъдна система. Българската правораздавателна система е безусловно самостоятелна, изпълнителната власт не може да се меси в решенията й. “ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прикани австралийската страна казусът „ Джок Полфрийман “ да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение.

Външният ни министър се причисли за малко към среща на заместник-министъра Петко Дойков с Джон Филип, краткотрайно ръководещ посолството на Австралия в Гърция, акредитирано и за България.

Екатерина Захариева акцентира пред австралийския посланик, че това е консулски случай. „ Да не разрешаваме този случай да попречи на двустранните ни връзки “, съобщи Екатерина Захариева.

По случая „ Полфрийман “ в България няма политически напън, сподели още външният ни министър. Екатерина Захариева изрази разбирането, че въпросът е публично сензитивен, както и че българското общество има право да показва своето мнение и да разяснява, стига това да е в сходство с Конституцията на България и да не се употребява език на омразата.

„ Убедени сме, че в България се съблюдава върховенството на закона, както и че правораздаването е без значение “, съобщи краткотрайно ръководещият посолството на Австралия в Атина Джон Филип.

Заместник-министър Дойков и Джон Филип разискаха двустранните връзки с Австралия, както и съдействието в границите на връзките на Австралия и Европейски Съюз. „ Имаме доста добър разговор сред двете страни, положителни са трендовете и в съдействието в търговско-икономическата сфера, където има огромен капацитет за развиване “, съобщи заместник-министър Дойков. Той удостовери интереса на България двете страни да сключат обществена конвенция и означи смисъла, което страната ни придава на огромната българска общественост в Австралия - към 20 000 души.

За 2018 година двустранният стокообмен с Австралия отбелязва напредък - със 116 на 100 на годишна база като е достигнал близо 100 млн. $. България приветства и започването на договарянията за Споразумение за свободна търговия (ССТ) на Европейски Съюз с Австралия, за чието начало страната ни постави огромни старания по време председателството си на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР