Все повече шокиращи обстоятелства започват да излизат около разследваните сделки

...
Все повече шокиращи обстоятелства започват да излизат около разследваните сделки
Коментари Харесай

Чиновници от МО ощетили държавата с 260 000 в полза на бизнесмен, разследван за корупция


Все повече шокиращи условия стартират да излизат към разследваните покупко-продажби сред Министерство на защитата и станалото известно в последно време сдружение „ Авто Инженеринг Холдинг Груп”.

Според информация от проверяващите органи, служители от военното министерство са икономисали над 260 000 лева на скандалното сдружение, нанасяйки по този метод вреди на бюджета, като го покрили да не заплаща дължимата наказателна клауза по неизпълнения контракт за доставка на рейсове за военните.

 Измамите на Юлиян Димов лъснаха в нова скица

Ето по какъв начин се е развила схемата: На 19.12.2018 година „ Авто Инженеринг Холдинг Груп” и Министерство на защитата сключили контракт за доставка на 12 рейса за 2 083 488,48 лева (ДОКУМЕНТЪТ ТУК)

Според контракта срокът за осъществяване на доставката е бил 89 дни от подписването му, т.е., рейсовете трябвало да бъдат доставени до 10 март 2019 година

Оказало се обаче, че хората на Юлиан Димов са се надценили и компанията не могла да извърши доставката. Независимо от това от ведомството на Каракачанов траяли да вършат реверанси към сдружението и си затваряли очите, без да прекратят скандалния контракт съвсем година – чак до 16.10.2019 година, когато най-сетне прекратили договора на скандалната компания.

Според контракта при просрочие, траяло повече от 100 дни, военното ведомство е било длъжно да наложи оптималната глоба за веселба, която е в размер на 20% от цената на контракта или 347 248.08 лв.. Именно тази сума е трябвало да постъпи в бюджета на МО,

Да, но не!

Според Обявлението за привършване на публичната поръчка (ДОКУМЕНТЪТ ТУК) хората на Каракачанов са се задоволили да начислят единствено 5% наказателна клауза – 86 812,02 лева , ощетявайки по този метод бюджета с тъкмо 260 436,06 лева!

Възмутени чиновници на военното министерство разясниха пред кореспонденти, че спестената на „ Авто Инженеринг” сума от 260 436,06 лева в действителност била разграничена поравно сред компанията и върховен управителен кадър, непосредствен до Каракачанов, който си получил парите в найлонова торба в кабинета през работно време! Същите чиновници признаха, че това нямало по какъв начин да стане без благословията на министъра.



Очевидно любовта на работещите в това министерство към найлоновите торби е непреодолима…

Очевидно удовлетворен от получената сума, индивидът на Каракачанов направил спомагателна услуга на скандалната компания, като поел задължението да попречи неизпълненият контракт да стане причина за възбрана на „ Авто Инженеринг Холдинг Груп” да продължи да „ брули “ публичните поръчки в България.

Според Закона за публичните поръчки военното министерство е трябвало да подаде информация до Агенцията по публични поръчки в едномесечен период от прекратяването на контракта – т.е., до 16 ноември 2019 година Въпреки това, военните служители изпратили информацията по пример с месец по-късно, чак на 23 декември. Естествено, пропуснали да прибавят изискваните по закон документи. (ДОКУМЕНТЪТ ТУК)

От своя страна Агенцията по публични поръчки също „ тупкала топката “ два месеца – до 17 февруари 2020 година, когато върнали документите на военното министерство с ясни инструкции да им бъдат предоставени доказателства за прекратения контракт – уведомлението до компанията за прекратяването и документ, че е връчено.

Точно тук проверяващите се натъкнали на най-голямата изненада – от военното министерство декларирали документално пред АОП, че не разполагат с тези документи…

По този метод от „ Авто Инженеринг” в това време съумели да се набъркат в още редица поръчки за милиони, без да имат право въобще да вземат участие.

Юристи разясниха отвратено, че по-голям юридически парадокс и безочливост не са виждали – от една страна на личната си страница Министерство на защитата е вписало стопроцентово несъблюдение на контракт от „ Авто Инженеринг Холдинг Груп”, а въпреки това твърди, че няма доказателства за това…

Линк: https://pp.mod.bg/sites/pp.mod.bg/files/dio/objavlenie_prikl._dog._ud03-45.pdf )

Точно това заиграване сред военното ведомство и АОП употребявали в това време служители, подопечни на кмета на Враца Калин Каменов, с цел да изберат „ Авто Инженеринг Холдинг Груп” за снабдител на тролейбуси на стойност над девет милиона лв.. Въпреки, че били съответно осведомени за нарушаванията на компанията на Юлиан Димов документално, служителите на врачанския кмет не се поколебали да затворят очи, явно в очакване на следващата найлонова торбичка, а евентуално и чувал – поради изнесените в медиите обстоятелства за подкуп от един милион лв., обещан от Юлиан Димов за контракта за врачанските тролеи.

Остава да забележим дали най-сетне прокуратурата ще успее да озапти безочието и алчността на някои служители или рушветите, зулумите и схемите на безогледни далавераджии като Юлиан Димов и ще продължат…
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР