Вестникът на българите в САЩ и Канада „BG Voice“ разказа

...
Вестникът на българите в САЩ и Канада „BG Voice“ разказа
Коментари Харесай

18-годишен българин с уникален пробив в САЩ



Вестникът на българите в Съединени американски щати и Канада „ BG Voice “ описа за младия ни съотечественик Дален Тодоров, който е определен измежду десетки номинирани за най-хубав артист за региона на Вегас. Надпреварата („ 2018 Brodway World Las Vegas Awards”), проведена от най-престижното издание за спектакъл в Америка „ Бродуей уърлд”, взаимно с цифровата платформа за гледане на разнообразни постановки и мюзикъли „ Бродуей HD”, се състояла в два кръга – гласоподаване от редакторите на двете медии и интернет избор на публиката. Интересното в тази ситуация е, че Дален е с корен от село Тополица, по линия на баба си Елена Тодорова, която сега живее в Бургас.

След двата кръга нашият съотечественик, който е единствено на 18 години, е разгласен за победител. Той сграбчил наградата за ролята си на Скапен в пиесата „ Хитринките на Скапен”. „ Чувствам се ужасно, веселя се, че спечелих”, споделя надареният Дален за извоюваното самопризнание пред американски медии. Пиесата, в която той играе, е същата, в която великата Стоянка Мутафова прави своя дебют в България преди доста години.

В конкуренцията са били позволени пиеси и продукции в района на Лас Вегас, които са се състояли сред 1 октомври 2017 година и 30 септември 2018 година. Това значи, че Дален е номиниран за роля, която изиграва няколко пъти, до момента в който е още гимназист последна година. „ Пиесата, в която играх, е в стила „ комедия дел арте”, тип сценичен род в Италия, в който играеш с маска. Тя обаче беше осъвременена от няколко комедианти през 90-те години”, изяснява още нашият юноша.

Творбата по никакъв начин не е лесна за пресъздаване. Тя е написана от Молиер през 1671 година. Това е една остроумна история, в която героите са по двойки – стопанин и прислужник, двама влюбени, двама прислужници, двама родители. Сюжетната линия се върти към хитростите на основния воин Скапен, който се пробва да вземе парите и полезностите на останалите, само че в това време е толкоз проникновен, че разкрива и огромните пороци на тези към него и на обществото. В последна сметка всичко приключва позитивно.

Сцената е място, на което младокът се усеща в свои води. „ Аплодисментите и смехът на хората ме стимулират постоянно да не преставам да се развъртвам като актьор”, споделя той и прибавя, че комедията е обичаният му род.

В момента Дален е първи курс, компетентност „ Психология “ в университета „ Лавърн” в Калифорния, близо до Ел Ей. Наред с ученето по специалността, възнамерява да търси благоприятни условия за театрални изяви, като се надява да може да се занимава и с логика на психиката, и с спектакъл. Засега младият артист няма роля фантазия, която да желае да изиграе непременно, само че споделя, че има още път пред себе си и време, в което да откри такава роля.

Младежът пристигнал в Щатите когато бил единствено на две години, защото майка му Гълъбина и татко му Румен се откриват в Атланта. Две години по-късно цялото семейство се мести в Лас Вегас. Така Дален получава цялото си обучение от тази страна на Океана. Започнал е да демонстрира интерес към театъра на шест години и родителите му го записали на уроци по драма. Може да се каже, че през детството си се занимавал доста постоянно с спектакъл. Дален е извънредно горделив, че е приключил гимназията за театрални изкуства във Вегас и че родителите му го подкрепяли за всички планове и подготовки, които трябвало да посещава. „ Бил съм в мюзикъли, в дребни и огромни пиеси и се веселя, че научих толкоз много”, споделя момчето. Дален е сигурен, че не би отказал да опита да играе в пиеса на български език. „ Просто не съм намерил път за подобен вариант”, споделя сънародникът ни.

Друг гений, който Дален е разкрил у себе си, е писането на текстове и за комедийно шоу (stand up comedy). „ Много ми е прелестно да извършвам спонтанни скечове, комедийни шаржове с група и други сходни, само че не го върша непрекъснато “, разяснява Дален. „ В гимназията имахме тим за комедийни сценки и даже ходехме по състезания”, спомня си младежът с тополчански корен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР