Възможно ли е Истанбулската конвенция да бъде върната на дневен

 Възможно ли е Истанбулската конвенция да бъде върната на дневен ...

Може ли ЕС да ни принуди за Истанбулската конвенция?.


 

Възможно ли е Истанбулската конвенция да бъде върната на дневен ред в България след гласуването в Европейския парламент? Още по тематаПарламентът на Словакия пак отхвърли Истанбулската конвенция29 ное 2019 07:5867ЕП с призив: Да се ратифицира Истанбулската конвенция28 ное 2019 16:22130Джамбазки: Истанбулската конвенция руши семейството26 ное 2019 20:0076"Нека преди всичко да кажем какво означава това гласуване и простият отговор е - нищо. Европейският парламент приема такива резолюции на много теми. Има няколко резолюции за приемане на България в Шенген, но от това не последва нищо. По същия начин тази резолюция не обвързва българските законодатели, нито правителството", заяви международният анализатор и лидер на Земеделския народен съюз Румен Йончев.

Според него няма как да бъдем притиснати да се обсъжда отново Конвенцията, защото върховенство има Конституцията, но щяло да има спекулации по темата, но по-важно било да не допуснем България да бъде демонизирана в международен план.

"В България тези проблеми са до голяма степен решени с вътрешното законодателство. То е доста по-силно от това, което гласи Истанбулската конвенция. Жените имат своите права, те са представени във всички нива на управлението. Не просто представени - те са достатъчно на брой. Имаме си закони. Ако ги спазваме всичко би било наред и не си струва да влизаме в темата отново и отново", допълни Йончев в предаването "Денят ON AIR".

По негови думи темата за Истанбулската конвенция била удобно "претоплена" по време на избори. 

"Аз вярвам на нашите конституционни съдии и те достатъчно разумно и аргументирано констатираха, че тази конвенция не може да отговаря на българското законодателство", каза анализаторът.

Той сподели, че трябва да пожелаем успех на новата Европейска комисия, защото от нея зависело много - не само за Европа, но и за българите.

Мнението на лидера на ЗНС е, че се е наложил един негативен процес на повтаряне на едни и същи лица в ЕК и имало рокада на фигурите, а това не било здравословно за политическия климат.

"Много се надявам, тя да съумее да изпълни със съдържание този огромен ресор. Едва ли България ще съумее да спечели нещо от това, защото ресорът е такъв, че трудно би могъл да даде някакви предимства на една държава спрямо друга", коментира Йончев в ефира на Bulgaria ON AIR ролята на Мария Габриел като еврокомисар.
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg