В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) се извършват

...
В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) се извършват
Коментари Харесай

Църквата отбелязва днес Месопустна Задушница

В съботния ден против Неделя Месопустна (Месни заговезни) се правят помени в памет на умрелите. Приготвя се "коливо " - варено, подсладено жито, самун и вино. Прибавят се и дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи. Обикновено на гроба свещениците правят парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молебствия, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е знак на Възкресението, тъй като по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, в случай че първо не почине. Виното е знак на кръвта на Христос. Паленето на свещи символизира горещата религия, а пламъчетата припомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Тамянът значи чистата молитва, а цветята - добродетелите на умрелия. Сладкиши, месо и вино се раздават сред живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, по този начин и на Задушница се раздава на небогати и нуждаещи се.

На идващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя), когато стартира огромният Великденски пост. Всички задушници през годината са постоянно в съботен ден, когато Христос бил също мъртвец. За една календарна година нормално Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, към Димитровден и Архангеловден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР