В Комисията за енергийно и водно регулиране обсъдиха поскъпването на

...
В Комисията за енергийно и водно регулиране обсъдиха поскъпването на
Коментари Харесай

МАНОЛОВА ПИТА КЕВР: Защо при поевтиняване на газа цената на парното не пада?

В Комисията за енергийно и водно контролиране разискаха повишаването на парното и топлата вода. Предвижданията са за повишаване сред 2 до 9 % от 1-ви октомври, заяви БНР.

Омбудсманът Мая Манолова запита за какво при поевтиняване на природния газ цените на парното и топлата вода не понижават. Политиката на регулатора е при нарастване на цените на газа да подвига и цените на парното и топлата вода.

"Моят въпрос към КЕВР е за какво при една и съща цена на природния газ по отношение на 2015 година, в този момент цената на парното е с над 20 % по-висока. Становището ми като омбудсман е, че това нарастване на природния газ не би трябвало да води след себе си нарастване на цената на парното, тъй като тя и сега е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години ", сподели Манолова.

В отговор ръководителят на КЕВР Иван Иванов изясни, че образецът на Манолова е за "Топлофикация " - София. Той е за интервал, в който цената на парното е била арестувана ниска, като това е било обезщетено посредством по-високи цени на тока.

Според Иванов това е така наречен "данък обществено успокоение ". По думите му, това е при повишение цената на природния газ, да се задържа цената на топлинната сила за няколко огромни града в България. Сметката се плащала от популацията и бизнеса посредством сметките за електрическа енергия.

"Това е безспорна неправда - да караме хората в дребните градове, в селцата и бизнесът да доплащат, с цел да бъде едва изменена цената на топлинната сила, която употребяват жителите в няколко огромни града на България ", съобщи Иванов.

На предлагането за повишаване на парното от 2 до 9% от топлофикациите обявиха, че ще търпят загуби, а това щяло да затрудни и потребителите да си заплащат сметките.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР