Цената на застраховката „Гражданска отговорност" няма да се качва за

...
Цената на застраховката „Гражданска отговорност" няма да се качва за
Коментари Харесай

При какви нарушения ще плащаме по-скъпа „Гражданска отговорност“


Цената на застраховката „ Гражданска отговорност " няма да се качва за всички нарушавания на пътя.

Това планува предлагането на Комисията за финансов контрол за системата „ бонус - малус ".

Предлагат се две различни скали за "бонус-малус ": едната с 15 класа при базов "неутрален " клас 6, пет класа "бонус " и девет класа "малус ".
При нея в най-облагодетелстващия "бонус " клас се осъществя отстъпка от 23% от базовата награда, а в най-утежняващия "малус " клас ще вдигне базовата награда с 400%. Втората канара съдържа 20 класа при базов "неутрален " клас 8, седем класа "бонус " и дванадесет класа "малус ".

При нея в най-облагодетелстващия "бонус " клас се осъществя отстъпка от 25% от базовата награда, а в най-утежняващия "малус " клас се осъществя нарастване от 400% на базовата награда.

Ако шофирате в нетрезво положение - със наличие на алкохол в кръвта над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, както и наново ръководство на МПС с централизация над 0,5 на хиляда и при отвод от инспекция ще докара до наказване от 5 до 7 наказателни точки.

Цената на застраховката се повишава с 240% или с 250%, според кой от двата разновидността за „ бонус-малус " бъде определен.

Това значи, че водачът не би трябвало да има нарушавания или 5, или 7 години, с цел да си върне базовата цена на застраховката.

Такава ще е глобата и при хулиганско държание при шофиране и опозиция против орган на властта, както и при каране на кола без брошура.

По-скъпа застраховка ще заплащат водачите, хванати да карат с превишена скорост.

При превишение на скоростта с сред 21-30 км/ч отвън обитаемо място водачът ще заплаща с 25% или с 10% по-скъпа лавица според от скалата, която КФН ще избере след публичните съвещания.

При превишение с 31 до 50 километра в час ще се лишават 4 точки, а застраховката нараства със 160% или с 200%.

За лишаване на преимущество или рискови маневри ще се отива непосредствено на нарастване на цената със 140% или 150%.
Най-сериозно нарастване на цената се планува при причиняване на тежки ПТП, предизвикали гибел или телесни повреди.

Тогава лидерът попада непосредствено в класа, предусещащ 4 пъти по-скъпа застраховка през първата година. За да се върне на естествената цена на застраховката ще му трябват сред 9 и 13 години, във всяка от които ще му се понижава оскъпяването, в случай че не прави други нарушавания.

Между 15 и 129 наказателни точки ще дефинират цената на застрахователната лавица при съзнателно причиняване на телесна щета, както и причиняване на тежка или междинна телесна щета на повече от едно лице, в случай че деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал МПС без да има нужната дееспособност, или в случай че действието е осъществено в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР