Това става ясно след анкета на журналистката Людмила Станкова от

...
Това става ясно след анкета на журналистката Людмила Станкова от
Коментари Харесай

Гласът на видинчани: Трябва ни магистрален път до София

Това излиза наяве след анкета на журналистката Людмила Станкова от "Единни за смяна " по улиците на дунавския град.

По "Търговска ", "Пазарска ", "Цар Симеон Велики "... бе потърсен отговор на въпроса:
"Нужен ли е магистрален път до Видин? ".

Всички интервюирани бяха безапелационни в мнението си за нуждата от съвременна пътна инфраструктура в Северозападна България и тя да бъде първата стъпка към спасяването на Видинския край от съсипия.

Какъв е неподправения глас на хората, какви са техните претенции - без монтаж, без грим и лицемерни маски:

"Обезателно. Изграждането на магистрален път е извънредно нужен. Трафикът към Дунав мост 2 е голям. Ежедневно тежкотоварни коли освен унищожават така и така неприятните ни пътища, само че и се движат с гневна скорост и заплашват живота на другите пътуващи. Всеки ден има произшествия и хора умират. Затова - да, автомагистрала до Видин би трябвало ", разяснява Веселин.

С гневни думи за многочислените лъжливи обещания на ръководещите се обърна пък видинчанинът Емил Маринов:

"Дали ни би трябвало?! Разбира се, че ни би трябвало автомагистрала до Видин. Колите си разбихме по тези пътища - дупки, трапове... Само обещания, махнете ги тия с обещанията. Лъжци... ". "Нужен е магистрален път до Видин. Пътищата ни са в неприятно положение. Не единствено до втория мост, а и до останалите гранични пунктове - при Брегово и Връшка чука ", съобщи Емил.

Сред множеството отзиви се чуха и думи на обезсърчение, че нещата към този момент мъчно могат да се трансформират, че ръководещите най-накрая ще се сетят за забравения Видин и неговите поданици:

"Градът ни е потопен в блатото. То няма към този момент накъде... Разбира се, че ни би трябвало магистрален път. Той е жизненонеобходим, само че... ", питаше се като че ли Здравка.

"Щом има мост, би трябвало да има и път. Знаете ли какво е нужно на Видин и Северозападна България? Нужно е ръководещите по-често да идват тук, да постоят в града ни няколко дни, да се смесят с нещастните хора в този Видин. Това би трябвало да създадат, а не да се изричат от трибуната на Народното събрание от името на жителите на Северозападна България. Обещанията би трябвало да свършат най-сетне. Те не могат да спазят нито едно, тъй като са изпуснали доста неща, които можеха да се създадат за нашия край. Най-лесното нещо е обещанието. Едно държавно управление, едни ръководещи имат стойност тогава, когато дават през днешния ден, а не дават обещание за на следващия ден ", съобщи доктор Атанасов.

Категорична позиция с искане за съвременна пътна инфраструктура изрекоха Донка и Веселка, чийто другарски диалог прекъсваме, с цел да чуем мненията им:

"Задължително би трябвало да има магистрален път до Видин. Движението към моста е извънредно натоварено - ТИР-ове, коли... Пътят е нужен, както и строителството на тунел под Петрохан. Невъзможно и извънредно рисково стана да се пътува ".

На метри от двете дами срещаме познато лице - Ненчо Нешев, който не пести рецензии:

"Магистралата да я построят - Видин-София-Атина. Това е транспортен кулоар. Защо тази автомагистрала не е издигната?! Защо в случай, че пари е имало? Откраднати ли са?! От сегашните ръководещи, от предходните?! Кой ги открадна?! За да не се строи нещо, значи има стопански ползи, само че това не са ползите на България, на Европа и на Видин ".

Оборвайки всеобщото мнение, че дамите приказват повече, стопираме при трима мъже, които, както разбираме от самите тях, по традиция са седнали, с цел да си изпият утринното кафе:

"Нужен е магистрален път до Видин. Пътищата ни са тесни, а трафикът към моста е огромен ", декларират в един глас тримата другари и допълвайки се един-друг изясняват: "Вижте пътя сред Димово и Ружинци. Там два ТИР-а не могат да се задминат, това е невероятно. Нощес отново се е обърнал един огромен камион и е затворил трасето. Трябва да се направи автомагистрала, да се отвори придвижването... Видинско не е изолирано единствено откъм естествена инфраструктура. Липсват хора, няма качествени хора, които да милеят за нашия край ".

Да, да и да, би трябвало да се построи магистрален път до Видин. Тези думи неведнъж бяха повтаряни от нашите съграждани:

"Пътищата ни са пропаднали отвред. Ако имаме път ще се усъвършенства и животът ни - търговията, всичко. И вложители ще има по какъв начин да дойдат дотук, да се отворят работни места. Ние сме на основно място, само че ръководещите ни би трябвало да мислят. Видин е на транспортен кулоар - Румъния, Сърбия... Видин може да стане плодороден край и хората няма да бягат от вкъщи си, както в този момент... ";

"Магистрала? Категорично - да! Погледнете хората по тази огромна улица - множеството сме остарели, най-вече пенсионери. Младите ги няма, отпътуваха по Италия, по Испания... Какво да вършат тук?! ".

Неусетно в диалози с разнообразни лица, с непознати наши съграждани, сме стигнали площада. Поглеждам към локалния небостъргач и се сещам за думите на един видинчанин, изречени доскоро. За неналичието на качествени управленци, които дават през днешния ден, а не дават обещание за на следващия ден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР