Те помнят с години обидните думи на техните родители. Думи,

...
Те помнят с години обидните думи на техните родители. Думи,
Коментари Харесай

Внимание, Родители, Бройте До 10! Изричаме Ги, Без Да Се Усетим, Но Децата Никога Няма Да Ви Простят Тези Обиди!

Те помнят с години обидните думи на техните родители. Думи, който могат да се отразят пагубно в развиването на личността, думи които смазват самочувствието и предопределят ориси. Ето и кои са те:

1. Сравняване с другите… Опитвайки се да стимулират децата, да учат, да се развиват в една или в друга посока – родителите вършат една съществена неточност – съпоставят с другите деца. „ Петър върви на трета олимпиада по математика, а ти – виж се, една задача не можеш да решиш! “. Непрекъснатото сравнение не стимулира – в противен случай, кара детето да се усеща като провалило се, като губещо, като не задоволително положително. Самите ние би трябвало да осъзнаем, че постоянно ще има някой, който ще е с една крачка по напред. Това не значи, че безусловно би трябвало да го следваме. Всяко дете има свои лични качества, благоприятни условия и заложби, които е добре да акцентираме, а не безусловно да го насърчаваме към това, в което са положителни останалите.

2. Подценяват опциите им… „ Остави, това не е твоя работа “ „ Дай това на брат си да го направи. Той ще се оправи по–добре “ Родителите постоянно подценяват опциите на своите деца. Това, обаче кара децата да се усещат малоценни, и да губят тласък за битка и воля да се потвърдят. Не отсичайте крилете им. Дайте им опция да се потвърдят. Дори да не реализиран най-хубавите резултати ще знаят, че най-малко са пробвали. 3. Неспазените обещания… Всяко дете помни неспазените обещания на своите родители. „ Ако ти завършиш с отличен ще ти купя ново колело! “ Мечтаната премия подтиква детето да даде най–доброто от себе си, с цел да реализира положителни резултати, само че какво става, в случай че не спазим обещанието си? Когато не получи обещаната премия, детето освен остава разочаровано, а схваща и каква е цената на обещанието. Едва ли идващия път този номер ще мине пред него. Затова – в случай че не смятате да извършите обещанието – просто не обещавайте.

4. Лъжата Лъжата си е неистина, както и да я тълкуваме. Най–често родителите се пробват да заблудят децата си, с цел да прикрият неприятна информация, печални обстоятелства, които биха разстроили по–малките. Макар и оправдана, благородната неистина може да се трансформира в мотив за спор или в „ образец за подражателство “. “Те ме излъгаха и аз ще ги излъжа! ” е най-малкото, което може да се чака в този случай.

5. Предателство Децата не не помнят, когато са били предадени. Разкриването на надълбоко защитавана загадка, предпочитането на някой различен, даже и под формата на игра. Тези действия могат да се отразят негативно върху детето. То стартира да се усеща предадено и мъчно би поверило своите секрети още веднъж.

6. Незачитане на мнението Повод за пререкания сред родители и деца е нежеланието на по–възрастните да се съобразят с мнението на децата си. Подрастващите имат свое мнение за мода, жанр, прически и така нататък, които постоянно не съответстват с мнението на родителите им. Те от своя страна не икономисват унизителни забележки от сорта на: “ Така ще вървиш облечен/а, когато сам/а изкарваш парите си! “ “ Ти още не знаеш какво искаш! “ “ Докато живееш в моя дом ще правиш това което аз споделям! “

7. Безразличие Това може би е една от най–фаталните неточности, които родителите позволяват. В тази връзка японски академик показва образно пред целия свят един елементарен опит с растения. Той посадил три идентични растения в обособени саксии. Всяка заран обсипвал с внимание и грижи първата саксия – милвал я, приказвал и благи думи. На второто растение крещял и го обиждал с груби думи. Третото растение – даже не го поглеждал. След време от първата саксия се появило красиво цвете. Второто растение било безусловно изсъхнало, а третото семенце по този начин и не поникнало. Децата в огромна степен наподобяват на тези семенца, а родителите жънат това, което сами са посадили. Обичайте, подкрепяйте, разбирайте своите деца! Преди да изречете засегнатост, пребройте до 10. И след това си представете, по какъв начин бихте се почувствали, в случай че сте от другата страна?!?
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР