Скандал с европари показа порочните практики в управлението на ГЕРБ

...
Скандал с европари показа порочните практики в управлението на ГЕРБ
Коментари Харесай

Работодателите поискаха да уволняват по-лесно, Започва строителството на първия аквапарк в София

" Скандал с европари сподели порочните практики в ръководството на ГЕРБ " е водещo заглавиe на в. " Сега "

Скандал с ремонта на Ларгото в София с пари по оперативната стратегия " Регионално развиване " сподели порочния метод, по който ръководещите харчат евросредствата, и за какво макар дефектите съвсем няма компания, която да е санкционирана за неприятно осъществяване. Депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева сезира прокуратурата, че през 2016 година в качеството си на заместник-министър Боил Банов, който сега е министър на културата, е опростил най-малко 700 000 лева на компанията строител. Като доказателство тя приложи записите от три диалога на Банов от 2016 година, в които той изяснява по какъв начин би трябвало да нагласят документите, с цел да не заплаща компанията санкция за забавяне в осъществяването на предоставените работи. Банов отхвърли обвиняванията и се разгласи за жертва на рекет.

Прокуратурата обаче изненадващо реши да проверява наличието на записите, а не както нормално - единствено кой ги е направил. Тя ще подреди експертиза, която да откри какви са думите, които са били употребявани, и от кого. Екип от спецпрокуратата отпред с шефа й Димитър Франтишек влезе в Министерството на културата, с цел да изземва документи.

Прочети още от публикацията на в. " Сега "

" Най-накрая беше открит комфортен началник за АПИ " , четем в " Капитал "

Областният шеф на Ловеч Георги Терзийски е новият ръководител на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " - едно от ведомства в страната, които разпределят най-вече пари за поръчки за строителство и поддръжка на пътищата и автомагистралите. Назначението му се случва тъкмо 20 дни откакто пътната организация остана без управление поради проблемите с електронните винетки.

Изборът на Терзийски обаче е неочакван, защото той няма опит в ръководството на пътни планове и като цяло професионалният му опит е доста надалеч от инфраструктурния бранш. Вероятно става дума за напълно партийно предопределение, тъй като по неофициална информация няколко специалисти от строителния отрасъл са отказали да застанат отпред на АПИ заради изключителната централизация на кавги във ведомството през последните месеци. Миналата седмица да вземем за пример се твърдеше, че поста ще заеме Стилян Кротнев, който е бил шеф на отдела за плановете по стратегия " Транспорт " в АПИ и шеф на дирекция за пътни планове в районното министерство.

Прочети още от " Капитал "

" Скандалът " Банов ": Схемата на Ангел и Иво - информация, записи и пари от еврофондове " е заглавиe от в. " 24 часа "

Шеф в министерството на образованието също бил заплашван, той обаче се оплакал в полицията

Само за година компания на Костов, предадена му от Ангелов, прави 153 хиляди лева доходи от консултантски услуги

Двойката пазари старателно общи парцели в центъра на София и богаташкото дунавско село Ветрен

Мъжката партньорска двойка, атакувала със записи министъра на културата Боил Банов, стои в дъното на скица за асимилиране на европейски средства, като се завземат входът и изходът. Единият сътрудник - Ангел Ангелов, е вътре в оперативната стратегия и набира информация и записи на диалози, с които да се държат основни фигури. Вторият - Иво Костов, пък играе с тази информация от страната на бизнеса, основно с консултантски компании. И си обезпечава спомагателен надзор през Съюза за стопанска самодейност.

Тази бизнесорганизация е основана от Валентин Моллов, а след това ръководена от Алексей Петров.

Прочети ще от в. " 24 часа "

" 90 000 българи с нови паспорти във Англия " извежда на първа страница в. " Монитор "

Hад 90 000 българи по публични данни би трябвало да си издадат биометрични интернационалните паспорти, с цел да останат във Англия след Брекзит. Според неофициалната статистика броят им може би доближава двойно повече. В консулската работа в Лондон има нарастване на български жители, които подават заявки за нови документи, тъй като огромна част от сънародниците ни сега обитават единствено с персонални карти, научи " Монитор ".

Дори и да не се стигне до договорка при излизането на Англия от Европейски Съюз, жителите, които живеят на Острова от години, ще могат да аплайват за статут на уседналост, само че в случай че си издадат интернационален паспорт.По данни на външното ни министерство единствено за последните 30 дни 208 нашенци са си издали паспорти, общият брой нови документи за идентичност е бил 451. За съпоставяне през декември 2018 година броят им е бил 144 от общо 407 документа за идентичност.

Прочети още от публикацията на в. " Монитор "

" Политическите реакции след разкритията на Йончева " , четем във в. " Стандарт "

Специализираната прокуратура влезе на инспекция в Министерството на културата. Това става след сигнал на депутата от левицата Елена Йончева. Тя популяризира запис, който съгласно нея уличава министъра на културата Боил Банов.

Според Йончева Банов е ощетил страната около плана за " Ларгото ", като не е изискал наказателна клауза от строител. Министър Банов незабавно отговори, че пари не са опрощавани, записът е манипулиран и самият той е рекетиран от 4 години.

Проектът за музея навън в сърцето на София е тематиката на диалога в записа, който Българска социалистическа партия популяризира. Според левицата, Боил Банов, тогавашен заместник-министър на културата, провежда тактика за опрощаване на наказателна клауза на изпълнителя поради закъснение на ремонта на " Ларгото ". Според данните, изнесени от Позитано 20 в този диалог с изключение на Боил Банов, вземат участие и шефът на правната дирекция, представител на дирекция " Европейски стратегии " и ръководителят на плана от страна на министерството.

От записа излиза наяве, че се провежда тактика за опрощаване на наказателна клауза в размер на най-малко 700 хиляди лв. поради забавено с повече от месец осъществяване.

Прочети още от в. " Стандарт "

" Работодателите желаеха да уволняват по-лесно " , написа в. " Сега "

По-либерални форми на претовареност, по-свободно уволняване на чиновници, по-кратък отпуск, повече благоприятни условия за ексклузивен труд. Това са главните претенции, посочени в предложение на Българската стопанска камара до обществения министър Бисер Петков за започване на публичен спор за основни промени в Кодекса на труда.

У нас сега има обилни проблеми на пазара на труда - ниска претовареност, високо ниво на " действителна безработица ", висок дял стопански неактивни лица, недекларирана претовареност, невисок дял на гъвкава претовареност, недостиг на фрагменти, стимулират се от камарата. В същото време трудовото законодателство е остаряло, свръхвзискателно, спорно и несъответстващо. Действащият у нас Кодекс на труда е в действие от 1987 година, признат е в изискванията на командно-планова стопанска система, при радикално разнообразни публични условия. Затова съгласно бизнеса следва да се пристъпи към правене и приемане на нов Кодекс на труда.

Работодателите обрисуват няколко проблематични области, в които от години упорстват за промени. Искат да се разшири опцията работодателят едностранно да приключва трудовия контракт по своя самодейност.

Прочети още от в. " Сега "

" Започва строителството на първия аквапарк в София " написа в. " Монитор "

Oт през днешния ден стартира строителството на първия аквапарк в София, които ще бъде в парк " Възраждане ", оповестиха от общината. На терен от 6600 кв.м ще бъде построени 5 открити басейна - три, от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен.

Проектът планува 2 водни пързалки вид " ролба " с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предопределени за лица с растеж над 130см. В зоната ще бъде построен закрит басейн и SPA център с прилагане на минералната вода от находището " Баталова воденица ".

Прочети още от в. " Монитор "

" След еврото: По-евтино банкиране, повече вложения и производства " , написа " Капитал "

Позитивните резултати идват при подготовката за приемане на единната валута, т.е. България би трябвало да стартира промените в този момент, считат външните специалисти - участници в срещата на бизнеса с държавното управление

Позитивите от приемането на еврото за България ще бъдат несравнимо доста повече от негативите, само че за популацията и бизнеса те няма да дойдат незабавно с изпращането на лв.. Подобрението ще се случва гладко през структурните промени в стопанската система и с по-стриктните регулации, правосъдие и контрол, които се изискват от страните по пътя им към единната валута. За да бъде безконтролен преходът, страната би трябвало да е направила нужните промени преди приемането на еврото, предстоящо да се случи най-рано през 2022 година, а подготовката не трябва да пропуща положителната връзка с популацията. Това са някои от основните послания на участници в годишната среща на бизнеса с държавното управление, която " Капитал " провежда за 13-а година в София. Повечето заключения са направени на база на към този момент случилото се в други източноевропейски страни и на база на индикаторите и уговорките по ERM II на България.

Прочети още от " Капитал "

" Мей извоюва нощес в Народното събрание пирова победа, основаваща се на илюзии " , написа в. " 24 часа "

Тереза Мей реализира необикновен успех в Камарата на общините. Тя съумя, след най-тежката парламентарна загуба за държавното управление си, да обезпечи по чудодеен метод болшинство за възкръсване на повяхналото й съглашение за овакантяване на Европейския съюз. За задачата госпожа Мей трябваше да гласоподава срещу личната си претърпяла погром договорка, трябваше да предложи на депутатите нов късмет да създадат оценка в границите на две седмици на ръководството й. Наложи й се също да предложи гаранции, че правата на служащите ще се съблюдават и че при по-нататъшните си дейности тя ще взема поради другите отзиви на парламентаристите. Това безспорно са стъпки в вярната посока.

При все това е мъчно да си представим по какъв начин министър-председателката ще претвори на дело триумфа си в Народното събрание. Много по-вероятно е успеха й да се окаже пирова.

Прочети още от в. " 24 часа "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР