Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха увеличението на минималната заплата

...
Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха увеличението на минималната заплата
Коментари Харесай

Синдикатите казаха да на 610 лв. минимална заплата



Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа " поддържаха нарастването на минималната заплата от 560 на 610 лв. от януари 2020 година, а Съюзът за стопанска самодейност (ССИ) се разгласи срещу. Това е кардинална позиция на работодателите, които неведнъж са заявявали, че не поддържат административното нарастване, уточни вицепремиерът и ръководител на НСТС Марияна Николова след привършване на съвещанието на тристранния съвет, на което беше разискван план на разпореждане на Министерския съвет за установяване размер на минималната работна заплата за 2020 година.

Проектът планува минималното заплащане да стане 610 лв. от 1 януари 2020 година. Предлага се минималната часова работна заплата да стане 3,66 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Правителството предлага увеличение на минималната работна заплата с 8,9 на 100 - от 560 лева на 610 лева, като считаме, че това дава отговор на устойчивия растеж на стопанската система и на изискванията на високо търсене на труд и повишението на приходите, сподели общественият министър Деница Сачева. Тя добави, че предлагането ще помогне за това да се подтиква интензивността на пазара на работната мощ, ще способства за повишаване на приходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще понижи неравенството в приходите и бедността, ще се увеличи покупателната дарба и виталното нивото на популацията.

Икономическият напредък през първата половина на 2019 година бе образуван в по-голяма степен от нарастването на продуктивността на труда, растежът на индикатора възлезе на 3,9 на 100. По данни на Национален статистически институт за третото тримесечие на 2019 година междинната заплата общо за страната на годишна база нараства с 11,8 % и доближава 1249 лв.. В публичния бранш заплатите се усилиха с 10,5 % и доближиха 1267 лв., в частния - растежът на заплатите се форсира до 12, 2 % и доближи 1243 лв., сподели Сачева. Тя заяви, че българското държавно управление в лицето на МТСП ще продължи диалозите за установяване на транспарантен механизъм за установяване на минималната работна заплата.

Съюзът за стопанска самодейност е срещу приемането на постановлението, защото организацията не харесва по какъв начин се дефинира минималната работна заплата, нов механизъм на този стадий не е реализиран, напомни Любомир Стефанов от ССИ. Неясно е и тълкуването какво е минималната работна заплата - дали е съществена, дали е брутна, означи Стефанов и добави, че когато се съпоставя минималната заплата, призната с разпореждане на Министерски съвет, със междинната за страната, би трябвало да се има поради, че междинната е междинна брутна. ССИ са срещу наложителният темперамент на така наречен клас "прослужено време ".

КНСБ поддържа нарастването на минималната работна заплата, като упованията на синдиката са за по-ускорен растеж както на минималната работна заплата, по този начин и на междинната - в порядъка на 12-15 %, сподели Любен Томев от Конфедерацията. По думите на Томев новата Европейска комисия, както и комисарят по труда, работят интензивно по рамкова инструкция за поощряване на секторното групово договаряне, като България и КНСБ разчитат на съответно използване на директивата - да се усили покритието на работната мощ с групови трудови контракти, което е причина за нарастването на междинната работна заплата.

КНСБ чака и да се създаде механизъм за минималната работна заплата, който да обезпечи съответен растеж на минималните трудови контракти. От КНСБ чакат увеличението на минималното заплащане да има позитивно влияние върху заетостта, пазара на труда, тласъците за започване на работа, понижаване на огромните съотношения сред минимални и оптимални заплати в обособените браншове и сектори, както и на ниво компания и предприятия. От синдиката чакат възстановяване на приходите, върнати назад в бюджета, от позиция на налози и осигурителни вноски, както и възстановяване на съотношението сред минимална и междинна заплата. Искането на КНСБ е то да се приближи до 50 %, уточни Томев.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа " съобщи, че като синдикати- КТ "Подкрепа " и КНСБ, няма по какъв начин да не поддържат увеличение на минималната работна заплата, само че няма по какъв начин и да не подчертаят, че това е незадоволително за общо нарастване на заплатите в страната. Смятаме, че е належащо да се подхващат спомагателни ограничения за сливане на служащите, тъй че те да имат опция да извоюват на работните си места по-високи заплати, съобщи Григорова. По думите й това, което КТ "Подкрепа " направи през последния месец с митингите на обществените служащи и на работещите в БАБХ, е било илюстрация на това, което би трябвало да вършат служащите по работните си места. Ваня Григорова счита, че това може да се случи единствено, в случай че се усили "синдикализацията " и хората осъзнаят техните трудови права и методите, по които да ги пазят. "Минималната работна заплата е нещото, което може да прави държавното управление, всичко останало е в ръцете на служащите ", съобщи Григорова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР