Щетите, нанесени на Белград от протестиращите за четвърта поредна нощ,

...
Щетите, нанесени на Белград от протестиращите за четвърта поредна нощ,
Коментари Харесай

Белград оглежда щетите - над 1 млн. евро погром



Щетите, нанесени на Белград от протестиращите за четвърта поредна нощ, по предварителни плана са над 1 милион евро. За вредите оповестява кметът на сръбската столица Горан Весич в профила си във фейсбук, прилагайки и фотоси на счупени прозорци, разпилени отпадъци и нашарен с графити монумент на скулптора Росандич.

Погром бе нанесен и тази нощ над Народното събрание, когато протестиращите се пробваха да обхванат в постройката на Скупщината. Те хвърляха по полицията с изключение на бутилки и павета и тротоарни плочки.

По данни на Спешна помощ в столицата повече от 20 души са били ранени по време на митингите, като не се прецизира какъв брой от тях са чиновници на реда. Количеството на арестуваните също не е ясно.

Местните управляващи са почнали тази заран оценка на вредите, като следва да се заведе наказателно гонене, както и иск за отплата, заяви още кметът Весич. Той показва, че единствено вредите по държавни обекти се пресмятат на над 250 000 евро, без в тях да влизат вредите по частна благосъстоятелност и частни коли. Весич остро осъжда насилието и хулиганските прояви в центъра на града.

Президентът на Сърбия Александър Вучич упрекна непознати разследващи служби в подбудителство на митинги по улиците на Белград. Сръбският президент обвързва митингите и конфликтите с полицията и с идните договаряния за Косово, управлявани от Европейски Съюз.

Напрежението породи след известието на президента Александър Вучич, че връщат полицейския час от петък до понеделникзаради повишаване на случаите на ковид в балканската страна, макар че министър председателят Ана Бърнабич предизвести, че лечебните заведения в Белград са запълнени и не биха могли да поемат още инфектирани с ковид.

В Сърбия записаните инфектирани са над 17 000.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР