Сертификати на ЕС за киберсигурност за продукти, процедури и услуги

...
Сертификати на ЕС за киберсигурност за продукти, процедури и услуги
Коментари Харесай

Евродепутатите гласуваха Акта за киберсигурността и се противопоставиха на технологичната заплаха от Китай



Сертификати на Европейски Съюз за киберсигурност за артикули, процедури и услуги

По-добра отбрана за потребителите и по-лесни процедури за предприятията

Засилване на пълномощията на Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност

Трябва да бъде оценена киберзаплахата от Китай при инсталиране на 5G мрежите

Евродепутатите гласоподаваха схемата за киберсигурност на Европейски Съюз за узаконяване за артикули, процедури и услуги, като също показаха угриженост по отношение на софтуерното наличие на Китай в Европейски Съюз.

Евродепутатите одобриха във вторник Акта за киберсигурността на Европейски Съюз с 586 гласа „ за “, 44 „ срещу “ и 36 „ въздържал се “. Той открива първата процедура за издаване на документи на равнище Европейски Съюз, която подсигурява, че сертифицирани артикули, процедури и услуги съблюдават стандартите за киберсигурност.

Парламентът също одобри резолюция, която приканва за деяние на равнище Европейски Съюз по отношение на заканите за сигурността, свързани със засилващото се софтуерно наличие на Китай в Европейски Съюз.

Евродепутате показват мощна угриженост по отношение на неотдавнашните обвинявания, че 5G оборудването може да има вградени технологии, които да дават на китайските производители и национални органи забранен достъп до частни и персонални данни и телекомуникации в Европейски Съюз.

Китайските закони за държавна сигурност са опасност за киберсигурността в Европейски Съюз

Те също по този начин показват угриженост, че търговците на съоръжение от трети страни може да съставляват риск за сигурността в Европейски Съюз, заради законодателството в страната им на генезис, което принуждава тези предприятия да сътрудничат с страната в отбрана на доста общата формулировка за държавна сигурност, даже при действия отвън личната им страна. По-специално, китайските закони за държавна сигурност са провокирали реакции в редица страни, варирайки от оценки на сигурността до цялостна възбрана.

Евродепутатите приканват Европейксата комисия и страните членки да дават насоки за битката с киберзаплахите и слабостите при доставяне с 5G съоръжение, да вземем за пример посредством диверсифициране на доставките на съоръжение, въвеждане на многоетапни процедури за възлагане на публични поръчки, както и посредством използване на тактика за понижаване на зависимостта на Европа от непознати технологии за киберсигурност.

Те също по този начин приканват Европейксата комисия да разпореди мандат на Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност (ENISA) да работи върху скица за узаконяване, която да подсигурява, че внедряването на 5G в Европейски Съюз дава отговор на най-високите стандарти за сигурност.

Актът за киберсигурността на Европейски Съюз удължава мандата на Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност (ENISA) и дава повече средства за осъществяване на нейните цели.

Следващи стъпки

Съветът на Европейски Съюз би трябвало публично да одобри Акта за киберсигурността на Европейски Съюз. Регламентът ще влезе в действие 20 дни след публикуването му.

Текстът на резолюцията по отношение на софтуерното наличие на Китай в Европейски Съюз ще бъде възложен на Европейската комисия и на страните членки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР