Сделката, която е второ поред придобиване за Пощенска банка в

...
Сделката, която е второ поред придобиване за Пощенска банка в
Коментари Харесай

Пощенска банка успешно финализира оперативното обединение с Банка Пиреос България

Сделката, която е второ подред придобиване за Пощенска банка в последните
3 години, още веднъж беше завършена за рекордно малко време; В резултат от обединяването, Пощенска банка придобива пазарен дял от над 10% по мярка на активи, заеми и депозити и затвърждава позицията си на систематична за пазара банка; През идната седмица Пощенска банка ще означи сполучливото завършване на договорката с неповторимо събитие – по едно и също време разкриване на три банкови клона от ново потомство.

Пощенска банка („ Юробанк България “ АД), която е част от интернационалната банкова група Юробанк, сполучливо завърши оперативното обединяване с „ Банка Пиреос България “ АД (Банка Пиреос) на 17 ноември 2019 година

Това е заключителният стадий от договорката, която е основна за групата Юробанк, с съществени акционери – канадски и американски фондове, и е част от тактиката ѝ да уголемява активността си с фокус върху пазарите, на които е водач.

На 12 ноември 2019 година, единствено 5 дни по-рано, завърши и юридическото обединяване на двете банки, при което Банка Пиреос се преобразува посредством вливане, което докара до нейното преустановяване без разпродажба. Пощенска банка стана приемник на Банка Пиреос, като цялото имущество на Банка Пиреос, включително всички права и отговорности по подписаните контракти с клиенти, минаха към Пощенска банка.

След вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка двете банки не престават дружно напред като една институция, която ще работи под комерсиалната марка „ Пощенска банка “. Те сплотяват интернационалната си експертиза и дългогодишно стратегическо наличие у нас, с цел да отговорят на най-високите условия на своите клиенти и сътрудници, а потребителите им ще имат опция да се възползват от новаторски артикули, необятна клонова мрежа, услуги за цифрово банкиране и лични финансови решения.

От датата на оперативното обединяване за клиентите на Банка Пиреос влизат в действие промени в изискванията по настоящите контракти, Общи условия, Тарифи и Лихвени бюлетини, като най- значителните са автоматизираната смяна на номера на банковата им сметка (IBAN), промени в интернет банкирането и преиздаване от Пощенска банка на дебитните и кредитните карти на клиентите от Банка Пиреос.

В огромна осведомителна акция под мотото „ Заедно напред “ Пощенска банка срещна авансово потребителите на Банка Пиреос с плануваните промени, като в това число сътвори особено за обединяването и EVA Postbank – първото мобилно банково приложение у нас с функционалност „ live chat “.

Пощенска банка, в следствие от обединяването си с Банка Пиреос, придобива пазарен дял на българския пазар от над 10% по мярка на активи, заеми и депозити, като затвърждава позицията си на систематична за пазара банка. Очакванията са тя да заеме трето място по мярка на кредитния портфейл с размер от 7.5 милиарда лева и по мярка на депозитите – с 9.3 милиарда лева

Обединената банка ще разполага с още по-широка клонова мрежа в цялата страна и ще продължи да предлага новаторски артикули и услуги, високо качество на обслужването и гъвкави финансови решения за самостоятелни и бизнес консуматори. Стратегията ѝ за развиване и отсега нататък е основана на органически напредък, успеваемост и цифровизация. Банката ще продължи да задава трендовете на българския пазар и да се стреми да бъде желан избор на клиентите за реализация на техните проекти и планове.

„ Придобиването на Банка Пиреос е нов основен стадий от сполучливата история на Пощенска банка, която към този момент 28 години е измежду водачите на българския пазар. Обединяваме мощните си страни: интернационална експертиза, насъбран опит, екипи от експерти и продължаваме дружно напред.

Целта ни е да реализираме още повече добавена стойност за потребителите, за обществото, за нашите чиновници и акционери. Стремежът на Пощенска банка и отсега нататък остава неизменен – да предлагаме на клиентите си най-хубавото потребителско преживяване (т.нар. customer journey), основано на самостоятелните им потребности, както и новаторски цифрови услуги.

През последните години ние годишно бележим резистентен растеж над междинния за пазара и рекордни финансови резултати, модернизираме клоновата си мрежа и сътворяваме новаторски финансови решение за потребителите. Уверена съм, че придобиването на Банка Пиреос ще затвърди позитивните трендове в развиването на Пощенска банка и ще я направи още по-успешна, мощна и огромна систематична банка – един от водачите на пазара у нас “, разяснява Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на Пощенска банка.

Пощенска банка има 28-годишно наличие измежду водачите на банковия пазар в България. Банката е водещ фактор в нововъведенията и образуването на трендовете в банковия бранш в страната през последните години и е неведнъж награждавана за своите нововъведения. Пощенка банка заема стратегическо място в банкирането на дребно и корпоративното банкиране в България.

Тя е един от водачите на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищното и потребителско кредитиране, спестовни артикули, както и във връзка с продуктите за корпоративни клиенти – от дребни компании до огромни интернационалните компании с наличие в страната. Банката е с една от най-добре развитите клонови мрежи и съвременни различни канали за банкиране.

През март 2016 година Пощенска банка закупи активността на Алфа Банк България, още веднъж за рекордно малко време, с което сложи началото на вълната от банкови консолидации на българския пазар.

Успешното завършване на договорката по обединяването ще бъде маркирано на особено събитие – по едно и също време разкриване на три банкови клона от ново потомство, с съвременен дизайн и цифрови зони за самообслужване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР