На тържествена церемония в Узбекистан бе даден старт на проекта

...
На тържествена церемония в Узбекистан бе даден старт на проекта
Коментари Харесай

Президентите на Узбекистан и Русия дадоха старт на проекта за строителството на първата АЕЦ в Узбекистан

На тържествена гала в Узбекистан бе даден старт на плана за строителството на първата АЕЦ в страната. Събитието ознаменува началото на инженерните изследвания за избор на площадка за строителството на бъдещата атомна електроцентрала. Проектът за строителството на АЕЦ планува два енергоблока с реактори ВВЕР-1200. Енергоблоковете ще бъдат от потомство „ 3 плюс ” и напълно подхождат на актуалните условия на МААЕ за сигурност, отразявайки последните условия за сигурност.

Церемонията се организира като телемост сред Ташкент и една от площадките, където се организират проучвателните действия. Старт на плана дадоха президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и съветският му сътрудник Владимир Путин, който бе на държавно посещаване в Узбекистан. За готовността на началото на дейностите рапортуваха вицепремиерът на Узбекистан Алишер Султанов и генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов.

След приветствените си слова, водачите на двете страни натиснаха алегорично копче и поставиха началото на изкопните действия за вземането на мостри от почвата от една от предпочитаните площадки, които бяха определени след изследвания от позиция на сеизмологията, геологията, екологията и икономическата целенасоченост.

На площадката участваха публични лица, ръководители и експерти от Агенцията за развиване на атомната енергетика на Узбекистан – „ Узатом “, и съветската корпорация „ Росатом ”, инженери и проектанти, представители на районната администрация, публични организации, локални поданици и публицисти. „ Създаването и развиването на атомна енергетика в Узбекистан по самодейност на президента Шавкат Мирзийоев дефинира новата история на енергийната промишленост на страната и дава подтик за постоянното развиване на стопанската система и увеличението на благосъстоянието на популацията “, означи в изявлението си Алишер Султанов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР