Работниците от затворените бизнеси от днес могат да кандидатстват за

...
Работниците от затворените бизнеси от днес могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Още бизнеси имат право на компенсации заради ковид кризата


Работниците от затворените бизнеси от през днешния ден могат да аплайват за компенсацията от 24 лв. за всеки от дните, в които са в неплатен отпуск поради новите ограничавания.

Документите по мярката „ Запази ме “ се подават посредством работодателите в Агенцията по заетостта - по електронен път, посредством пощите с противоположна квитанция или на място в бюрата по труда. Първите заплащания се чакат преди Коледа, припомнят от БНР. Според информация на „ Хоризонт “ работодателите интензивно се интересуват от изискванията за кандидатстване по схемата.

Помощ от страната могат да получат бизнесите, затворени със заповеди. Това са питейни заведения и нощни клубове, обучителни центрове и школи, детски градини и ясли, опери и филхармонии, компании занимаващи се с организация на концерти, кино студиа, продуцентски и дизайнерски къщи, спортни клубове. Както и заети в кина и музеи, всички магазини, намиращи се на територията на комерсиалните центрове, в това число вид мол, като се изключи магазините за хранителни артикули, дрогериите, оптиките и зоомагазините в тях.

Мярката се отнася и до заетите в солариуми, сауни, салони за намаляване и разтривки, фитнес и други. Хората може да получават обезщетения за интервала на прилагане на неплатен отпуск.

Компенсациите са дължими от датата на издаване на заповедта, само че не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 21 декември тази година.

На уеб страницата на Агенцията по заетостта са оповестени образците на всички документи, които се попълнят и подават от работодателите по електронен път, по пощата с противоположна квитанция, или на място в бюрата по труда.

Компенсации ще получат също пуснатите в неплатен отпуск чиновници в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, перални, шивашки ателиета и химическо почистване, намиращи се на територията на търговски центрове, в това число вид МОЛ, се споделя в заповедта.

С измененията по мярката се включва личния състав на професионалните колежи.

Като възможни за подкрепяне още в петък бяха оповестени и останалите търговски обекти в моловете като се изключи магазини за хранителни артикули, дрогериите, оптиките и зоомагазините, които ще работят.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР