Професор Иво Кременски е корифей на българските генетични изследвания. Консултант

...
Професор Иво Кременски е корифей на българските генетични изследвания. Консултант
Коментари Харесай

Генетик №1 проф. Кременски: Правете това и коронавирусът няма да ви покоси

Професор Иво Кременски е корифей на българските генетични проучвания. Консултант към лабораторията по геномна диагностика към МУ "София ". Дългогодишен народен съветник и началник на Националната генетична лаборатория. Представител на Лабораторията по геномна диагностика към Медицинския университет - София. Специализирал „ Биохимична диагностика “ в “Erasmus University” в Ротердам. Член е на интернационалните научни организации. Проф. Кременски е един от създателите на „ Българския геномен план “.

Ваксина не може да се появи по-рано от една година. Ала до тогава ще премине сезонът на ковид, може би той и ще мутира. Ваксината, която се приготвя сега, ще бъде за по-широк набор от вируси, защото следващата година може да се появи разновидност на този ковид или да се появи различен. Това съобщи професор Иво Кременски в изявление за "Марица ".

- Колко резистентен е коронавирусът ?

- Вирусът не е нов и се трансформира. Става нездравословен от съвсем безопасен. 96% е вероятността да е мутирал в прилепи, след което да се е пренесъл върху хората.

Непрекъснато се появяват милиони разновидности, повече от които не са нездравословни. Но е натурален развой да се появи нездравословна разновидност.

Ако той не е в животинска или човешка тъкан, умира за интервал сред 2 и 6 часа. Така че не е рисково това, че ще го докарат китайците. Просто е необходим надзор, ограниченията са известни и се вземат.

Така че страхът, че в България има доста артикули от Китай, не е състоятелен.

- Колко рисков е вирусът?

- В България рискът от разпространяване на ковид е доста невисок. Просто хората би трябвало незабавно да се съветват с доктор, в случай че имат подозрения за здравословното си положение.

Коронавирусът е рисков за възрастни хора и за някои заболели. Не е толкоз рисков за останалите, защото смъртните случаи за момента са единствено 2 %. Сигурен съм обаче, че процентът ще се вдигне, защото сме към момента в пика на епидемията.

Но няма нещо ужасно, а и към момента не сме измежду тия 32 страни, в които има по един- двама заболели. Целта е щом се появи болен, да го хванеш и незабавно да го изолираш, с цел да не болести останалите в близост, до момента в който самият той оздравее. След месец броят на инфектираните ще спадне. Вирусът си има интервал на поява.

Вирусът, който се появи през 2003 година в Африка, беше доста рисков. Поне към този момент от вируса на SARS преди 17 година имаше доста повече смъртни случаи, в сравнение с от настоящия. Но не можем да кажем какъв брой ще са съдбовните случаи от ковид, защото към момента се повяват нови случаи на инфектирани. А и те са най-вече в Китай, където болестта е най-масова.

- Достатъчно ефикасни ли са ограниченията, които се вземат?

- Няколко от най-големите фармацевтични компании, взаимно с университети, работят за приемане на ваксина. Тя обаче не може да се появи по-рано от една година, даже малко повече. Но до тогава ще премине сезонът на ковид, може би той и ще мутира.

Ала имунизацията, която се приготвя сега, ще бъде за по-широк набор от вируси, защото следващата година може да се появи разновидност на този ковид или да се появи различен. Т.е. имунизациите, които се приготвят, ще бъдат и за този, и за други сходни вируси. И

ма задоволително научни разработки - работят колективи в над 50 места непрекъснато по въпроса - във Франция, Германия, Съединени американски щати, Китай, Норвегия. Но по-рано няма да се получи ваксина.

Прилагат се, само че още не е несъмнено дали ще е дейно, лекарства, основани за деяние против други вируси, сходни на този. В момента се употребяват пробно, с цел да се види дали ще подействат. Ако резултатът е позитивен, незабавно ще бъдат включени в лекуването на ковид.

При този ковид се подвигна малко повече звук, тъй като и китайците се оправиха доста бързо - безусловно за 3-4 дни сложиха диагноза и вкараха нови способи за противопоставяне.

- Достатъчно дейно ли е това, което се прави в България?

- Няма място за суматоха, макар че заплахата не би трябвало да се подценява. Да, ограниченията, които се вземат у нас, са сигурни и ефикасни. Прави се най-важното - ограничение и недаване на опция за разпространяване на болестта. Следи се за рискови случаи, които се изолират и се слагат под наблюдаване.

Поставянето на диагноза е първото изискване и у нас към този момент го има. Има апарати във Варна, в София, които незабавно да слагат диагнозата - дали става въпрос за ковид, или за вирус, който го има у нас сега.

- Какви най-важни правила би трябвало да съблюдаваме?

- Трябва да се съблюдават рекомендациите на СЗО. Най-важно е да се избегнат рискови контакти. На настоящия стадий е доста значима хигиената, непрекъснатото миене на ръце със сапун преди готвене и хранене, след потребление на тоалетна, след кихане, кашляне, след контакт с болен човек и след контакт с животни.

Ако миенето на ръцете не е вид, значимо е мокрите кърпички, които използваме, да са особено предопределени за задачата - да съдържат алкохол или различен дезинфектант. Докосването на лицето с мръсни ръце води до огромен риск от заразяване.

Важно е и слагането на маска. То се постанова единствено в случай че е обвързвано с вируса, който върви сега. Разбира се, всички работещи с пациенти в болничното заведение, би трябвало да сложат и маски. Не би трябвало да се доближаваме на разстояние под 2 метра до някого, в случай че не е извънредно належащо.

Положението с маските някъде излиза отвън надзор - във Англия да вземем за пример са изкупили всички маски - някои хора са се презапасили със 100-200 броя от боязън, че доставките ще спрат след Брекзит. Китайците молят за подпомагане - създават милиони маски, само че им трябват милиарди.

Трябва да се заобикаля контакт с заболели хора и с диви или домашни животни. Ако човек се грижи за болен непосредствен, значимо е да взема защитни ограничения. На първо място болният, а не здравият човек би трябвало да бъде с маска. Използваните маски и салфетки би трябвало да се изхвърлят в добре затворени контейнери.

- Къде можем да следим действителната обстановка с развиването на вируса?

- Има отворен уебсайт на СЗО, който се трансформира всяка секунда с смяна на обстановката. Там на всички езици я има правилната информация. Хората не би трябвало да се поддават на заблуди и тайни теории, с които мрежата прелива. Решението не е политиканстване, а ефикасни ограничения, които да ни подсигурят в дълготраен проект.

- Колко време давате за преодоляване и затихване на ковид?

- Това един бог знае, нова разновидност е. Във всеки случай - не може да бъде безконечен. Променят се и изискванията - климатът, температурата, няма по какъв начин вирусът да е безконечен. С всички вируси е по този начин. За вируса през 2003 година учените започнаха да вършат ваксина, само че като му мина срокът, бизнесът отхвърли да заплаща и работата по създаването беше прекъсната. Сега въз основата на постигнатото преди 17 години възвръщат опитите за основаване на ваксина, тъй като той е доста непосредствен до този, който заразява сега.

- Постоянно ли ще ни изненадват през избрани интервали рискови вируси?

- Вирусите си съществуват от много време, те са нещо всекидневно. Много са, да не кажа хиляди, трансформират се. Не можем да направляваме съществуването им. Вирусите живеят в разнообразни животни, откъдето се популяризират. Такъв е и вирусът на свинския грип.

Слава Богу, той не хваща хората, които единствено го придвижват, единствено свинете боледуват от него. Но в един миг, в редки случаи, може да се получи рискова и за хората разновидност. Но се работи интензивно и е допустимо в скоро време да се открие ваксина и за свинския грип и към този момент да не се постанова животните да бъдат избивани.

Както виждате, в последните години всяка година имаме вирус. Създаваме ваксина за четири варианта, а се оказва, че имало и пети. Но вирусите, които се появяват регулярно, не са толкоз тежки. Сегашният ковид е по-агресивен от останалите.

- Все по-лесно ли ще се оправяме с всеки идващ вирус с помощта на развиването на науката?

- Действията и на Китай, и на целия свят са ефикасни и невиждани. Скоростта, с която беше открит и беше осведомено публично, е невиждана. Създаването на ваксини за досегашните вируси е отнемало години. Но при тези благоприятни условия, които има науката, до една година ваксина ще има.

Вирусите не са причина за суматоха. По тревожни за хората са други неща - положението на въздуха, водата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР