Представители на работодателските и синдикалните организации организации са изказали притеснения

...
Представители на работодателските и синдикалните организации организации са изказали притеснения
Коментари Харесай

Енергиен министър, синдикати и работодатели на среща при премиера Борисов за цената на тока за бизнеса



Представители на работодателските и синдикалните организации организации са изказали терзания от покачването на цената на тока на свободния пазар от началото на април. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти на излизане от среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации в Министерския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

С бизнеса и синдикатите държавното управление има отличен разговор в региона на енергетиката, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.Срещата при премиера през днешния ден е била проведена по искане на четирите работодателски организации и на двата синдиката, посочи тя.

Теменужка Петкова осведоми, че на тази среща представители на работодателските организации са изказали терзания от покачването на цената на тока на свободния пазар от началото на април. Тя е уверила представителите на бизнеса и синдикатите, че страната извършва поетите задължения към енергийната борса. Дружествата от групата на БЕХ, спазвайки Закона за енергетиката, продават електрическа енергия на свободния пазар. Отделно от това сдруженията от държавната енергетика всекидневно оферират по над 680 мегаватчаса всеки час на платформа " Ден напред " на цена от 44.10 лева " Това е цена, която е избрана от Европейската комисия, и ангажимент, който ние прецизно съблюдаваме ", увери министър Петкова.

На срещата е било разисквано и положението на " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД и всички са се обединили за това да се търсят благоприятни условия, с цел да може да се запази работата на централата. " Трябва да намерим баланс, би трябвало да се откри метод, който да даде опция на " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " да работи при естествени пазарни условия ", добави министър Петкова. По думите й капитализацията е един от вероятните разновидности за спасяването на въглищната централа. Тя напомни, че Българският енергиен холдинг /БЕХ/ закупува излъчванията за " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ". В резултат на това БЕХ осчетоводява тези разноски като взимане от централата. Това основава предпоставки за декапитализация на сдружението. " Към сегашния миг към 200 млн. ни разделят от декапитализацията на сдружението ", разясни Петкова.

В момента е оправено искане към Европейската комисия /ЕК/ точно с този размер на дълга да бъде повишен капиталът на " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ", с цел да разреши на сдружението да действа. Според нея това ще даде опция на " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " да работи при пазарни условия и да стартира сдружението да натрупа облага. След Великден се чака писмо от Европейска комисия, посредством което по всяка възможност от Комисията в допълнение ще желаят да бъдe отговоренf на някои въпроси. От енергийното министерство имат подготвеност за това. " Това е извънредно значима стъпка, която би трябвало да предприемем ", добави Теменужка Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР