Преди по-малко от две години, с излизането на Apple Watch,

...
Преди по-малко от две години, с излизането на Apple Watch,
Коментари Харесай

Ревю: Samsung Gear Fit 2 – фитнес, сън и здравословно хранене върху китката



Преди по-малко от две години, с излизането на Apple Watch, множеството софтуерни колоси внезапно яхнаха вълната на умните часовници и фитнес гривни. Тази технология съществува от много по-отдавна, само че както нормално, когато Apple показа собствен „ новаторски “ артикул, това дава подтик в подобаващата посока. Въпреки този подтик обаче, множеството оферти в областта на умните часовници и фитнес гривни можеха да се опишат с една дума „ незрели “.

Имаше много проблеми – като стартираме от другите операционни системи, на които залагаха производителите, минем през късия живот на батерията и стигнем несъмнено до високата цена. Най-разочароващото обаче беше, че множеството гривни и часовници – без значение от ценовия диапазон и другите материали – предлагаха съвсем идентични функционалности.

Две години по-късно имаме сериозен прогрес и узряване на технологията – заради доста фактори – от една страна производителите набраха нужния опит и схванаха какво желаят потребителите, кое работи и кое не, какви пари са склонни да похарчат за интелигентен часовник/гривна, а също по този начин полираха софтуерната страна на нещата. Ето за какво към този момент има смисъл да ви показва ревю на една джаджа, която събира най-хубавото от двата свята – фитнес гривна и интелигентен часовник – Samsung Gear Fit 2 .
Кратка предистория
Оригиналният Gear Fit датира от далечната 2014-а година (доста преди Apple Watch) и в действителност е първата сходна джаджа с закривен AMOLED екран (поне съгласно Samsung). Устройството имаше нормалните функционалности – крачкомер, датчик за пулса, спортни режими за вървене и бягане, както и опция за следене на съня. Въпреки многото дефекти на тази гривна – къс живот на батерията, муден интерфейс, странна операционна система – тя направи нещо доста значимо – сподели, че тези устройства могат да бъдат стилни, красиви и комфортни за носене.

Две години по-късно (през юни 2016-а) се появява наследникът Gear Fit 2 – с много усъвършенствания под „ капака “ - освен хардуерни, само че и софтуерни. Сигурно се чудите за какво ви занимавам с джаджа на 2 години? В началото на тази година се появи Samsung Gear Fit 2 Pro, която трябваше да бъде правоприемник на обсъждания от мен модел. За страдание, разликите сред двата модела са безусловно незначителни (като хардуер гривните са съвсем идентични, а в софтуера са добавени повече варианти за хора, които се занимават с плуване). Това прави чистата Gear Fit 2 доста атрактивно предложение, предвид на много по-ниската му цена. Но да продължим нататък.
Дизайн, направа и първи усещания
Gear Fit 2 е джаджа, ориентирана към спортните запалянковци и това си проличава от избора на цветове, материали и повсеместен дизайн. По-голямата част от устройството е направено от поликарбонат , като към екрана има алуминиева рамка , а самият екран е затрупан със закалено стъкло ( Corning Gorilla Glass 3 ). Каишката, която идва в пакета, е силиконова , а цветовите варианти са черен, наследник и виолетов. Изборът на тези материали не е инцидентен – тежестта на гривната е единствено 28 грама – което е от извънредно значение при всички фитнес и спорт насочени джаджи.

Дизайнът на Gear Fit 2 е доста изчистен – каишката (която за жалост е характерна и не може да бъде подменяна с стандартни 20 или 22 милиметрови каишки за часовник) минава гладко към тялото на устройството, а извитият AMOLED екран придава футуристичен тип. Нищо не смущава погледа на предната част на гривната – към екрана има алуминиева рамка в подобен цвят (в моя случай син). Отдясно на гривната се намират два физически бутона – единият игра ролята на Home бутон, а другият е Back. Страната, която лежи върху китката (и също е удобно извита) обитава датчика за пулс и магнитните конектори за зареждане.

Гривната е доста комфортна за носене – комбинацията от ниско тегло, закривен дизайн и силиконова каишка доста скоро ще ви накарат да забравите, че имате нещо на ръката си. Визията е надалеч от „ бизнес “, което по никакъв метод не значи „ евтина “. Спортен и юношески е първото, което ми идва на разум, когато би трябвало да дефинира цялостния дизайн на Gear Fit 2.
Дисплей и хардуер
Дисплеят несъмнено е най-впечатляващата част от тази гривна – това е закривен S-AMOLED с диагонал 1,55 инча и разграничителна дарба 216х432 пиксела ( плътност на пикселите 332 на инч ). AMOLED технологията дава опция за доста бездънен черен цвят и надлежно непостижим с LCD екраните контрастност, като в същото време може да бъде употребен в енергоефективни режими – когато черните пиксели биват изцяло изключени. Това дава опция и за функционалности като „ always on ”, познати от смарт телефоните от серията Galaxy на Samsung. Дисплеят е ослепителен и наподобява отлично – в действителност е най-хубавият, който съм виждал на сходна джаджа, задминавайки в пъти по-скъпи умни часовници (може би поради извивката, която придава напълно друго усещане).

Хардуерът на гривната е много потентен за сходно устройство – двуядрен процесор Exynos 3250 на 1,0 GHz , 512MB RAM и 4 GB вградена памет. Допълнително получавате Wi-Fi: 802.11 b/g/n и Bluetooth 4.1 съгласуваност, вграден GPS с GLONASS, IP68 отбрана от прахуляк и вода (до 1,5 метра за 30 минути) и 200 mAh батерия. Подобна настройка дава много независимост при потреблението на Gear Fit 2, както обвързвано със смарт телефон, по този начин и изцяло независимо. По-подробно за това в идната секция.
Софтуер, приложения, датчици
Gear Fit 2 употребява операционната система на Samsung – TizenOS , която компанията стартира в съвсем всички носими джаджи. Тя е Linux основана, с отворен код и написана на HTML5, C и C++. Изборът на лична OS има своите преимущества и дефекти – от една страна това дава опция на Samsung да настрои тънко продуктивността на всичките си джаджи – работата на Gear Fit 2 да вземем за пример е извънредно плавна – закъснение се вижда само при по-тежките приложения от сътрудници – като Under Armor Record и Endomondo да вземем за пример.

Преди да се гмурна (играта на думи не е целенасочена) по-дълбоко в приложенията, ще ви кажа няколко думи за датчиците, с които разполага гривната. На лице е дежурният акселерометър , който се употребява за засичане на крачките, жироскоп (който може да засича разнообразни упражнения), барометър и оптичен датчик за премерване на пулс .



Приложенията, които са авансово конфигурирани на Gear Fit 2, кардинално са изцяло задоволителни за съществена функционалност. От главния екран (Watchface), който можете да промените с разнообразни предефинирани варианти или да изтеглите от безбройното доста оферти в Gear Apps, суайпвате наляво за вести, а надясно можете да разгледате до 8 widgets. Дръпване на екрана надолу отваря меню за бърз достъп до яркостта на екрана и тихия режим (Do Not Disturb). На този екран има бърза връзка към музикалния плейър и информация за свързаността и равнището на батерията.

Малкият хардуерен бутон отваря отвесно меню с приложения и достъп до Settings. Find My Phone ще накара телефонът ви да издава тон, с цел да го намерите, в случай че инцидентно сте не запомнили къде е. Water е приложение за следене и логване на приема на вода, Exercise дава достъп до разнообразни извършения, които гривната може да следи, Heart Rate ръководи датчика за пулс, Weather приложението се свързва с телефона (или употребява Wi-Fi на гривната) и демонстрира метео информация, както и прогноза за идните дни.

24-Hour Log дава систематизирана информация за дейностите ви през последния ден, Music Player пуска музика, по-късно идват Step и Floors – които броят стъпките и изкачените стълби (можете да задавате цели), имате Timer и Stopwatch , Caffeine следи за изпитите денем кафета, Calories и Food , както можете да се досетите се грижат за храната и поетите калории. Schedule е календар, които се синхронизира с телефона и демонстрира събитията за деня, Alarm дава опция да задавате разнообразни тихи аларми.
Време е за спорт!
Гривната може да засича сама разнообразни спортни действия, с помощта на логаритми, ползващи акселерометъра и жироскопа (както и GPS чипа). След 10 минути на кростренажор да вземем за пример гривната ще ви извести, че правите eliptical упражнение и автоматизирано ще включи екран с информация за изгорените калории и времето, прекарано на машината (както и пулса и темпото – показани със зелена пулсация).

Тези логаритми работят доста добре – вървене, бягане, кростренажор и гребния тренажор във фитнеса бяха засечени без проблеми. Сред останалите вградени извършения, които можете да следите са разходка в планината ( Hiking ), колоездене ( Cycling ), напади ( Lunges ), коремни преси ( Crunches ), клякания ( Squats ), скокове ( Star Jumps ) – при тях повторенията също се регистрират от гривната, а авансово можете да зададете цел – дълготрайност, серии и повторения или пък калории, които би трябвало да бъдат изгорени. Последните три благоприятни условия са йога, пилатес и друго упражнение, само че мъжкото ми достолепие се възпротиви да ги тествам в залата, в която упражнявам.

Приложението, което агрегира цялата тази информация на смарт телефона е Samsung Health , само че същинското преимущество е колаборацията с Under Armor – експертите във фитнес и спорт приложенията. Всъщност, всички притежатели на Gear Fit 2 получават една година Premium достъп до Endomondo – едно от най-хубавите приложения за следене на спортни действия (най-вече тичане и колоездене, само че също по този начин доста други).

Record пък е композитна програмка, която събира данни за фитнес, сън, хранене и интензивност. Това приложение предлага много по-подробни фитнес извършения – като бицепс сгъвания, гръдни преси, комбинирани извършения за цяло тяло, горна част и така нататък


My Fitness Pal
също има интеграция непосредствено на гривната със личен Widget, посредством който можете да вписвате калориите от разнообразни хранения или даже да избирате ястия. Всички тези приложения се синхронизират по сред си и дават много подробна информация за ежедневния ви режим.
Почивка и сън?
Вграденият пулсомер и ниското тегло вършат Gear Fit 2 комфортна за следене на съня. Такава опция има освен през авансово конфигурираните приложения, само че и посредством профилирани програмки от трети страни. На сутринта ще получите отчет за съня си – с другите зони въз основа на пулса и придвижванията ви през нощта. Полезна функционалност, която в действителност ще ви покаже какъв брой малко спите на процедура!
Музика!
Друг значим миг е съществуването на 4GB памет, която можете да ползвате, с цел да слушате музика непосредствено от Gear Fit 2 към Bluetooth слушалки . Тествах тази функционалност с JBL Focus 700 и рапортувам, че работи чудесно. В нито един миг аудиото не прекъсваше, а равнището на звука беше задоволително високо. Бонус при потреблението на безжични слушалки е фитнес асистентът, който оповестява (с леко роботски женски глас) до къде сте с даденото упражнение. Също доста прелестно скимване.

Тук също имаме едно доста мощно партньорство – а точно със стрийминг услугата Spotify . На процедура имате опция да слушате безкрайно количество музика без да влачите смарт телефона със себе си. Това става посредством логване в Spotify акаунта и конфигурация да бъде употребена Wi-Fi връзката на гривната. Разбира се, би трябвало да имате налично Wi-Fi, само че множеството фитнес зали оферират такова, а у дома работата е ясна. Premium потребителите на Spotify даже могат да смъкват непосредствено песни на паметта на Gear Fit 2, с цел да слушат офлайн.
Като отдалечено за смарт телефон?
В магазина за приложения на Samsung несъмнено има много по-малко оферти от Гугъл Play, само че все пак се намират потребни програмки. Някои от тях са безвъзмездни, други изискват скромни суми от 2-3 лв. , против които можете да получите много забавни функционалности. Gear Tools приложението е едно от най-полезните – в него можете да намерите калкулатор, фенерче, опция за далечен надзор на камерата на смарт телефона (за всички воайори) и доста други.

Известия!
За малко да не помни една от главните и най-разпространени функционалности на сходни гривни/умни часовници. Това са известията, които получавате от смарт телефона – входящи или пропуснати позвънявания, разнообразни типове текстови известия, Фейсбук, Viber, Gmail, аларми и други сходни. Gear Fit 2 може да синхронизира съвсем всичко, което извежда известия на смарт телефона и да го покаже на екрана си.

Имате варианти за заличаване, архивиране или бърз отговор, според от съответното приложение. Бързите отговори са предефинирани, само че могат да бъдат променяни (кирилицата е изцяло поддържана), тъй че, в случай че някой ви звъни, само че не можете да вдигнете, елементарно можете да му изпратите известие „ Ще ти звънна по късно “, без даже да изваждате смарт телефона от джоба си.
Батерията... ах, батерията...
Батерията е дребна за устройство с сходен екран и всички тези датчици и функционалности. Според Samsung можете да изкарате 4-5 дни в режим подготвеност и 2-3 дни умерена приложимост. Ако обаче слушате музика през Wi-Fi, до момента в който тичате и засичате с GPS местоположението си, това ще продължи няколко часа. Нормална приложимост – логване на сън, час и половина фитнес, час слушане на музика, вести и изключени GPS/Wi-Fi ще ви дадат 24-36 часа . Да, това е малко, само че Apple Watch да вземем за пример има сходна продуктивност, само че това не стопира хората да дават една торба пари за него. Няма по какъв начин да избягам от обстоятелството, че ми се желае батерията да беше с по-голям потенциал. Това е може би единственият минус на другояче едно чудесно устройство.
Финални думи
Gear Fit 2 е неповторима джаджа по доста аргументи. Извитият Super AMOLED екран и дава футуристичен тип и несравним дизайн. Самият екран е прелестен – ослепителен, пъстър и с висока резолюция. Нещата, които гривната може да направи за вас, без даже да подозирате, са извънредно доста – няма да ги разказвам така и така ревюто стана дългичко. Само ще кажа, че когато смъкнах гривната за ден, функционалностите незабавно започнаха да ми липсват. Удобна, лека и мощна, тази гривна е чудесна покупка освен за фитнес фанатиците.





Друг доста мощен миг – Gear Fit 2 съгласно мен предлага към 90% от функционалностите на спортния интелигентен часовник на Samsung – Gear Sport . Цената на последния е към 600 лв., до момента в който гривната може да се откри за 299 . В началото желаех да кръста ревюто „ Gear Sport за небогати “ или „ По-достъпният Gear Sport”, само че такива заглавия носят отрицателна конотация и ограбват от хубостта на това устройство. То е изцяло приключен пакет единствено по себе си. Разбира се, с лек компромис в живота на батерията, само че чакаме Samsung да оправят това в задаващата се Gear Fit 3.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР