Потвърдиха огнище на Африканска чума в област Бургас. Става въпрос

...
Потвърдиха огнище на Африканска чума в област Бургас. Става въпрос
Коментари Харесай

Потвърдиха огнище на африканска чума в област Бургас


Потвърдиха огнище на Африканска чума в област Бургас. Става въпрос за домашни прасета в село Зидарово. Касае се още веднъж за нерегистрирано персонално стопанство, в което са отглеждани 14 прасета, оповестяват от БАБХ. В стопанството са открити едвам 6 прасета, като пробите са потвърдили съществуване на вируса.

БАБХ неотложно предприе ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. В надзорната зона попадат с изключение на обекти вид „ персонално стопанство ", 1 фамилна плантация за прасета и 3 стада с източнобалкански прасета.

В рамките на интензивно претършуване за заболели и умрели диви прасета в област Плевен, бе открит мъртвец на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол, област Плевен. Пробата е доказана като позитивна за Африканска чума. Това е вторият случай на диво прасе с позитивна проба в региона.

По-рано бе обявено и за първи случай на заболяването във Велико Търново.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР