По покана на българската общност в Унгария, на 19 октомври,

...
По покана на българската общност в Унгария, на 19 октомври,
Коментари Харесай

Илияна Йотова заминава на работно посещение в Унгария

По покана на българската общественост в Унгария, на 19 октомври, петък, вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещаване в страната, оповестиха от прессекретариата на президента.

В Будапеща вицепрезидентът ще организира среща с представители на Българското републиканско самоуправление и ще посети Българската двуезична малцинствена детска градина.

В град Сигетсентмиклош, в който са живеели български градинари, Илияна Йотова ще открие чешма – знак на дружбата сред българския и унгарския народ.

По-късно денем вицепрезидентът ще насочи одобрение на галаконцерт на Оркестъра за национална музика на Българското национално радио, който ще се организира в националната концертна зала „ Бела Барток “ в Двореца на изкуствата в Будапеща.

През 2016 година датата 19 октомври, когато се уважава българският светец Иван Рилски, бе оповестена от парламентите в София и Будапеща за Ден на българо-унгарското другарство. Изборът на тази дата е обвързван с обстоятелството, че мощите на светеца са били пренесени от Средец в тогавашната столица на Унгария, а по-късно още веднъж са върнати в България.

Миналата година Денят на българо-унгарското другарство бе маркиран с слагане на паметна плоча с лика на св. Иван Рилски в църквата „ Света София “ в българската столица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР