Пазарът на мобилни билетни системи ще достигне до 1,9 милиарда

...
Пазарът на мобилни билетни системи ще достигне до 1,9 милиарда
Коментари Харесай

Мобилни билети ще използват поне 2 милиарда потребители през 2023 г.



 Снимка: Shutterstock

Пазарът на мобилни билетни системи ще доближи до 1,9 милиарда консуматори през 2023 година, подтикван от бързото развиване на начинания за интелигентен градски превоз и включването на редица спортни събития, сподели изследване на Juniper Research.

Проучването на компанията предвижда, че потребителите на мобилни билети ще е усилят от 1,1 милиарда през 2019 година, като в края на прогнозния интервал те ще доближат 2,2 милиарда за всички области на цифрови билети, издавани онлайн, през носима електроника или мобилни приложения.

Анализаторите настояват, че мобилното издаване на билети към този момент е главен фактор за „ подвижността като услуга (Mobility-as-a-Service - MaaS), която става „ централна опорна колона в самодейностите за интелигентен градски превоз “.

Околко 60 на 100 от всички консуматори на мобилни билетни системи ще употребяват метрото и влаковете през идващите 4 години.

Мобилната покупка на билети ще стане желан способ в спорта, като почитателите ще изхарчат $23 милиарда през мобилните си телефони за цялата 2023 година, до момента в който през тази 2019 година се чака изхарчената сума да е към $14 милиарда

Този растеж ще бъде подтикван от увеличеното потребление на приложения за ангажиране на почитателите на тимовете, защото през 2018 година доста тимове минаха към мобилни системи. Това докара до съвсем 80 милиона консуматори, закупили си билети посредством мобилен телефон за разнообразни спортни събития.

„ Скокът на приложенията на спортните тимове значи, че снабдители на билетни системи би трябвало да дават по-ефективни API интерфейси за елементарно консолидиране на заплащанията за билети вътре в приложенията. Без такива интерфейси одобрените снабдители на такива системи ще бъдат изместени от нови билетни решения, характерни за спортни събития “, разяснява Ник Мейнард, създател на отчета.

Juniper Research прибавя още, че чат ботовете ще станат все по-предпочитан канал за доставка на билети. До 2023 година потребителите ще контактуват с чат ботове поен 4 милиарда пъти, когато си купуват билети.

Макар че през тази година проблеми с киберсигурност, обвързвана с чат ботовете, възпираха част от потребителите, те имат огромен капацитет да трансформират метода, по който продавачите на билети ще споделят с потребителите. Juniper предвижда, че по-голямата част от взаимоотношенията с „ роботите “ ще е обвързвана единствено с даване на информация, а към 40% от взаимоотношенията с тях ще бъдат монетизирани през 2023 година спрямо 5% през 2019 г.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР