Очаквахме домино ефектът и в България, когато стана ясно, че

...
Очаквахме домино ефектът и в България, когато стана ясно, че
Коментари Харесай

Експерти: След „Астрал Холидейз“ ще има и фалирали хотели

Очаквахме домино резултатът и в България, когато стана ясно, че сме изправени пред рецесия след банкрута на „ Томас Кук” поради фирмите, свързани с английския туроператор. За България главния сътрудник беше „ Астрал Холидейз”, изясни пред bTV доктор Полина Карастоянова от Националния ръб по туризъм.

Експертът акцентира, че е значимо да се отбрани и облекчи обстановката на българските хотелиери, които няма да получат своите заплащания по договорите с „ Томас Кук”. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен налог и Данък добавена стойност.

Карастоянова съобщи, че няма български жители, които да са застрашени, защото сънародници, които са пътували или следва да пътуват с „ Астрал Холидейз” имат своята застраховка. Отделно задграничните туристи са били сполучливо извозени.

„ Най-важното за нас е българската страна да влезе като вложител в туристическата промишленост. Нужна е мощна поддръжка в две направления – рекламата на страната и поддръжка на чартърна стратегия на туроператори, които имат потенциал да извършват полети”, добави още тя.

Според нея страната е съсобственик на туристическата промишленост и притежател на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Карастоянова смята, че България може да се намеси посредством разнообразни принадлежности. Като образец даде безлихвени заеми през Българската банка за развиване.

Освен това специалистът счита, че е нужна смяна на модела, по който страната съуправлява туристическия бранш.

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори съобщи, че по линия на изходящия туризъм „ Астрал Холидейз” се е трансформирала в придатък на „ Томас Кук”, занимаващ се с организация на прехвърляния и спомагателни услуги на място.

„ Беше предстоящо след банкрута на английската компания да има последици и у нас. Остава да гадаем каква част от хотелите ще пострадат”, добави той.

Попов изясни, че е евентуално да има банкрутирали хотели. По думите му това ще зависи от взаимоотношенията сред хотела и банките, защото в случай че един хотел работи напълно с „ Томас Кук” и има да обслужва заем, то заплащанията към банките ще бъдат невъзможни.

Според него е невероятно страната да се намеси като вложител в частен бизнес като туристическия.

„ Туристите ще дойдат още веднъж в България, само че ще бъдат пренасочени през други туроператори”, посочи още Попов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР