Областна дирекция по безопасност на храните, град Разград констатира първично

...
Областна дирекция по безопасност на храните, град Разград констатира първично
Коментари Харесай

Констатирано е огнище на заболяването антракс в село Трапище

Областна дирекция по сигурност на храните, град Разград установи първично огнище на болестта антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград.

Установена е гибелта на 7 овце в животновъден обект в селото, взетите проби за лабораторни проучвания показвт съществуване на антракс. ОДБХ Разград и Регионална здравна ревизия – Разград взаимно обследват случая.

Започна незабавна имунизация на всички възприемчиви животни в обитаемото място. Вече е имунизирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия животновъден обект. В селото има общо към 1700 животни, 400 едри преживни животни, близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни. Забранява се клането и напредването към и от територията на инфектираното обитаемо място на възприемчивите животни до приключването 14 дневния имунизационен интервал.

Предстои механично разчистване и стерилизация на постройките, пространствата, в които се отглеждат животни и оборудването, в това число и транспортните средства влизащи и напускащи обекта по метод, гарантиращ заличаване на причинителя на заболяването.

До този миг животните в с. Трапище не са подлежали на имунизация, тъй като в региона не е установено огнище на антракс в последните 50 години.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР