Но той има интересна биография и запомнящи се постъпки, преди

...
Но той има интересна биография и запомнящи се постъпки, преди
Коментари Харесай

Дворци, пауни и злато обичал Чаушеску

Но той има забавна биография и запаметяващи се действия, преди да се трансформира в знак на злото за своя народ.

Комунистическият водач, управлявал Румъния 24 години, стартира кариерата си като най-либералния властник в социалистическия лагер, с цел да я приключи като един от най-жестоките диктатори.

Той наложи невъобразим в Европа през 20 век режим в страната си. Румънците имаха право да гледат телевизия не повече от 2-3 часа в денонощие, храната се раздаваше с купони, пазариха в полупразни магазини, където обаче наложително висеше портрета на вожда.

Причината за тези ограничавания бе манията на Чаушеску да ликвидира държавния дълг на страната. И съумява - през 1980 година страната има 11 милиарда $ отговорности, през 1986 те са 6.4 милиарда, а през април 1989 година дългът е изплатен изцяло. Но до момента в който жителите му се лимитират, самият той тъне в лукс, невъобразим и невъобразим от елементарните румънци.

Вождът се къпе в златна вана, неговото куче бе разхождано из Букурещ с конвой от лимузини. Това прелива чашата на публичното самообладание и всичко избухва през декември 1989 година. Неговата брачна половинка Елена не отстъпва на Николае по обич към разкоша.

Двамата живеят в Двореца на пролетта, резиденция с 80 елегантно обзаведени стаи, с мозайки, ръчно направени килими, мраморни маси, огледала от венецианско стъкло.

Една от стаите на дъщерята на Първото семейство Зоя е била тъкмо копие на будоара на Мария-Антоанета, злощастната френска кралица. А по обширния двор гордо се разхождат пауни и радвали окото с пъстроцветните си опашки. Всеки подробност от обзавеждането на двореца е бил персонално избиран от Елена Чаушеску.

С особена горделивост тя обзавеждала баните - някои от тях със златни кранове, душове и вани. Любовта на фамилията към златото била известна и по тази причина голям брой дарове от задгранични посетители - политици, предприемачи и партийни водачи - били от този метал.

Но двамата Чаушеску най-вече ценели гоблен от 15 век, подарен им от Шарл де Гол. Смятали го за собствен амулет.

Не от самото начало на своето ръководство Николае Чаушеску е имал славата на нечовечен деспот. Напротив, той стартира кариерата си на първи секретар на Румънската компартия като демократично надъхан човек.

В първите си години той позволява лимитирано самоуправление на държавните предприятия, нещо немислимо за соцлагера, пуска задгранични списания и вестници да се продават свободно и анулира арестуването на румънци за контакт с хора от Западна Европа.

Връх на неговия демократизъм и неподчинение по отношение на Москва е държанието му по време на Пражката пролет 1968 година. Той освен че не изпраща румънски войски да унищожат "социализма с човешко лице " в Чехословакия, само че и осъжда дейностите на Москва и Варшавския контракт. Това провокира същински екстаз в страната и той е определен с голямо болшинство на следващия партиен конгрес.

Точно тогава - директно след събитията в Чехословакия, Чаушеску се освобождава от нелоялните към него съпартийци. С развързани ръце, неговият курс внезапно се трансформира. Вероятно огромна роля за това изиграва и брачната половинка му Елена -амбициозна, напориста и с въздействие над Николае.

На процедура тя се трансформира в сивия кардинал на Чаушеску до края на живота на двамата. Друго разграничение, което Николае Чаушеску си разрешава през 70-те години на предишния век е доближаването с Китай. При посещаване там вижда какво значи фетиш към личността на Мао и вкарва съвсем всички негови черти в Румъния.

Журналисти, писатели и политици от компартията го ласкаят на всяка крачка, прикачват му прозвища, които в този момент наподобяват смешни, само че тогава са се възприемали изцяло съществено. Например Геният на Карпатите, Източник на светлината, Творец на епохата. Постепенно той самичък стартира да има вяра, че е талантлив и твори история.

Особено се радва, когато го съпоставят с Влад Цепеш-граф Дракула. Елена не остава по-назад, нея я назовават Факелът на партията, Жена-герой, Направляващ лъч за румънската просвета.

Голямата пристрастеност на Николае Чаушеску през цялото му властване е ловът. Неговите помощници упоявали мечките авансово, тъй че да не са прекомерно дейни и Чаушеску ги застрелвал. На всички останали участници в лова се забранявало да убиват повече животни от него.

Икономическите проблеми за Румъния идват през 80-те години на предишния век. Страната тъне в нечовечен режим на икономии, токът постоянно стопира, цяла Румъния потъва в мрачевина като се изключи дворците на Чаушеску.

Затова когато идва протестът на румънците през 1989 година, той няма никаква поддръжка. Историята на бягството му, залавянето, съда и разстрела станаха международно събитие номер едно в декемврийските дни. Дали ориста му е била заслужена, самите румънци би трябвало да решат. Но през днешния ден, към този момент 29 години след тези кървави събития, изследване на публичното мнение демонстрира,че 46% от тях са подготвени да гласоподават за него, в случай че се яви на избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР