С публичен отчет кметът Калин Каменов отбеляза втората година от

...
С публичен отчет кметът Калин Каменов отбеляза втората година от
Коментари Харесай

Инвестиции в пътища и образование - акцентът от втората година от мандата на кмета на Враца

С обществен доклад кметът Калин Каменов означи втората година от своя управнически мандат. Той уточни, че това е сполучлив интервал на вложения в инфраструктурата и образованието в Община Враца. Отчетът обхвана всички точки от управническата му стратегия, заложена в края на 2015 година
В презентацията си Калин Каменов очерта постигнатите триумфи по възстановяване на инфраструктурата, както в града, по този начин и в селата на Община Враца. За миналата година, с поддръжка на Правителството, са възобновени 18 улици за 2 млн. лева във Враца. Нещо повече – с помощта на положителната връзка с органите на изпълнителната власт, по плана за Воден цикъл на града са изцяло възобновени 27 улици и следва възобновяване на още 9 пътни прави.
Кметът означи и оказаната поддръжка за обитаемоте места на Враца, като за последната година са вложени 461 506 лева от Капиталовата стратегия за ремонт на пътна инфраструктура по селата, на здания и уреди. Сред четвъртокласната пътна мрежа е осъществен ремонт на значими артерии като сектора Чирен-Девене-Три Кладенци и пътната права сред селата Мраморен и Голямо Пещене. В доклада на втората година бяха отразени и вложенията от страна на Агенция пътна инфраструктура, измежду които 311 000 лева за пътя сред Горно Пещене-Тишевица-Вировско-Върбица, както и 13 млн. лева за пътя до пещера Леденика.
В сферата на образованието бяха регистрирани вложения в размер на 2 235 000 лева, нараснал разходен стандарт за дете в детско заведение с 40 лева, положителната връзка с представителите на Врачанската митрополия, както и грижата за висшите образователни заведения посредством обновяването на материално-техническите им бази. За 2018 година контрактуваните средства са над 6 млн. лева, с които ще се обновят шест просветителни институции в града. Включително две спортни зали.
В обществения доклад кметът Каменов дефинира 2017 година като основна във връзка с възстановяване на икономическите условия в града. Като съответни действия бяха посочени – обновените шест улици в промишлените зони на града, квалифицираните 15 парцела за закупуване или отдаване чартърен, както и нарасналият инвеститорски интерес. Проведено е и проучване на работната мощ във Враца, което е извънредно скъпо в договарянията с бъдещи работодатели.

Каменов означи и повишението на доверието към локалната власт, като доказателство за това са основаните онлайн платформи и групи за сигнали от жителите. Анализ демонстрира, че от 600 сигнали на жителите, все още са позволени над 420 от специалистите в общинската администрация. В допълнение, кметът уточни и новият метод за осъществяване на публично разискване – изнесените приемни по селата, проведените срещи с представители на пенсионерските клубове, както и поддръжката оказана на МБАЛ „ Христо Ботев “ – Враца.
Обновени са 11 жилищни здания по Националната стратегия за енергийна успеваемост, а през 2018 година следва санирането на още 16 блока. Градоначалникът посочи, че все още общината извършва 14 плана за над 120 млн.лв. и добави, че Враца има утвърдена Инвестиционна стратегия на стойност над 23 млн. лева
Освен година на вложения в инфраструктура и обучение, локалната власт означи триумф в някои новаторски политики за града. Сред тях основно място беше отредено на звено „ Инспекторат “, което за последната година има 200 получени сигнала, над 30 формирани актове и посредством ежедневните си акции, предотвратява нарушаването на общински наредби. Като сполучлив пилотен модел за града се открои и преструктурирането на комуналното сдружение „ БКС “, с помощта на което новото Общинско дружество разполага с 8 нови машини, обновена система за сметоизвозване, както и по-голяма успеваемост. Посочвайки нововъведенията, Каменов не пропусна и смяната в Синята зона, с помощта на която сдружението ще генерира доходи в размер на 450 000 лева до края на годината, разполага с репатриращ автомобил и ефикасна система за надзор на нарушителите.
В сферата на културата, кметът на Община Враца регистрира растеж на туристите, като уточни, че до края на годината броят на нощувките ще доближи рекордните 70 000. Катализатор за тези промени, Каменов откри в променения жанр на осъществяване на културните мероприятия – като Врачанския есенен панаир и новаторската за Враца – Северняшка женитба.
В обществения доклад бяха отразени дейностите в областта на младежта и спорта, като особено внимание беше обърнато на новите юношески начинания като „ Якото място “, както и подобренията в спортната инфраструктура на града. Акцентира се върху ремонтираната закрита писта за лека атлетика и изграждащото се футболно игрище с изкуствена трева.
През 2018 година провокации пред локалната власт в обособените секторни политики са – финансовите проблеми, свързани със наказания по Воден цикъл и плана за пещера „ Леденика “, незавършените сектори по водния план в кв. Бистрец, обновяването на градския превоз и волейболната зала, както и попречване на нерегламентираните средства, които се събират в детските градини за разнообразни консумативи.
В края на своята презентация, кметът на Община Враца съобщи, че миналата година е катализатор за реализиране на цялостната смяна в образа на града. Той изрази убеденост, че със спазването на добра финансова политика и с поддръжката на страна, Враца ще продължи своя път на европейско развиване.
На обществения доклад участваха зам. регионалният шеф Мирослав Комитски, общински съветници, шефове на общински предприятия, жители и медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР