Днес е петък 13-и - дата, смятана от мнозина за

...
Днес е петък 13-и - дата, смятана от мнозина за
Коментари Харесай

13 любопитни факта за петък 13-и!

Днес е петък 13-и - дата, считана от мнозина за съдбовна. Денят е повече от призрачен за суеверните хора. За страха от петък 13-и има термин - параскавидекатриафобия или фригатрискаидекафобия. Някои хора стигат до там, че трансформират проектите, с цел да не се постанова да напущат къщите си, с цел да не ги сполети злощастие. Страхът от цифрата 13 пък е прочут като трискаидекафобия. Дали обаче всичко е плод на въображението им? Съдейки по някои обстоятелства, хората имат учредения да се боят. Ето 13 страховити събития, които са се случили на тази дата: 1. Удар от гръмотевица През август 2010 година 13-годишно момче е ударено от гръмотевица в Съфолк, Англия. Колкото и необикновено да звучи, това се е случило в 13 часа и 13 минути. За шанс момчето се е разминало единствено с леки изгаряния. 2. На тази дата се усилва броят на случаите В обява от 1993 година, озаглавена " Вреди ли петък 13-и на здравето? ", откриватели проучват пътните произшествия и болничните приеми на тази дата спрямо останалите петъци. Анализът демонстрира, че въпреки по-малко хора да сядат зад кормилото в петък 13-и, болничните приеми се усилват с 52%. 3. Самолетни произшествия Най-злокобната самолетна злополука, записана в петък 13-и, се случва през октомври 1972 година, когато аероплан се разрушава в Андите. На място умират 12 души, други умират при последвала лавина. Преди да им бъде оказана помощ 72 дни по-късно, оживелите са принудени да се хранят с трупове. Инцидентът е претворен във кино лентата " Живи ".

4. На тази дата се чака краят на света Според прогнозите в петък 13-и през 2029 година метеоритът 99942 Апофис с диаметър 320 м ще премине рисково близо край Земята. Според учени от НАСА той е задоволително огромен, с цел да оцелее при прекосяването през земната атмосфера. Ако падне на суша, метеоритът може да опустоши район с размерите на Тексас. Ако падне в океана, може да провокира повсеместни талази цунами. 5. Увеличава се броят на автомобилните произшествия Петък 13-и в действителност е ден, който носи неприятен шанс на водачите, съгласно статистика на пътните катастрофи. Анализ на шест петъка 13-и, случили се сред 2002 и 2006 година, изработен от застрахователната компания " Норуич юниън ", демонстрира, че исковете за погашение на обезщетение на този ден са били с 13% повече, в сравнение с в останалите дни. 6. Военни дейности През Втората международна война през септември 1940 година в петък 13-и нацистите бомбардират Бъкингамския замък.

7. Природни бедствия На 13 ноември 1970 година циклон лишава живота на 500 000 души в Бангладеш в едно от най-катастрофалните естествени бедствия, на които човечеството в миналото е било очевидец. 8. Потъване на кораби През 2012 година на тази дата отчасти потъва туристическият транспортен съд Коста Конкордия. Загиват над 30 души. 9. Загуба на пари Паричните загуби на всеки петък 13-и се пресмятат на към 900 млн. $, защото доста хора се опасяват да работят и пътуват на тази дата. 10. Игнориране на убийства Едно от най-известните и брутални убийства в Ню Йорк се случва на тази дата. В петък 13-и през март 1964 година шефката на бар Кити Дженовезе е нападната, измъчвана и изнасилена от чужд фанатик, разпознат след това като Уинстън Моузли. Според обява на в. " Ню Йорк таймс " 38 души са били очевидци на нападението, само че никой не е повикал полиция. Трагичният случай заляга в курсовете по логика на психиката като илюстрация на " резултата на страничния наблюдаващ " или " синдрома Кити Дженовезе ", когато хората не реагират в дадена обстановка, допускайки, че някой различен ще го направи, написа " Дарик ". 11. Убийства На тази дата се правят повече убийства. Едно от най-известните измежду тях е убийството на 25-годишната продажница Франсис Коулс на 13 февруари 1891 година, която става последната жертва на Джак Изкормвача. 12. На тази дата умира Тупак Шакур Петък, 13 септември 1996 година, е черен ден за хип-хопа - рапърът Тупак Шакур умира в болница в Лос Анджелис от раните, които е получил при пукотевица на 7 септември. 13. Денят на обесването Петък е бил именуван Деня на обесването, защото е било всекидневно в този ден да се екзекутират нарушители. Стъпалата до ешафода са били 13, също толкоз са били врътките на възела на бесилото, 13 пенса се заплащали на палача. Американският корсар Албърт Хикс е бил обесен в петък на 13 юли 1860 година Той е признал, че през живота си е умъртвил 100 души.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР