„Нафтогаз Украйна“ е съгласен с варианта на заместник-председателя на Европейската

...
„Нафтогаз Украйна“ е съгласен с варианта на заместник-председателя на Европейската
Коментари Харесай

„Нафтогаз“ е съгласен с предложението на ЕК за транзита на руски газ и е готов за преговори


„ Нафтогаз Украйна “ е склонен с разновидността на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович за пренос на съветски газ и подготвен още в този момент да работи над договорите при единодушие на Русия декларира изпълнителният шеф на компанията Юрий Витренко.

„ Господин Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия на предходната тристранна среща предложи вид, който дава отговор на разбирането на Европа за стопански обоснованите условия за пренос, които могат да бъдат осъществени на практика- Ние сме съгласни с този вид. Ако съветската страна е също съгласна, то може още в този момент да стартираме работа над контракти за реализирането на този вид на процедура “, написа Витренко на страницата си във Фейсбук в четвъртък.

По думите му, това би трябвало да бъде съглашение сред операторите по отношение на мощности от порядъка на 90 милиарда куб м газ годишно и съглашение за запазване на мощности (или суап) за 60 милиарда куб м приблизително годишно в разстояние на 10 години.

„ Всички условия по тези контракти ще бъдат като в Европа, общоприети, т.е. по тяхната икономическа аргументация не би трябвало да има подозрения. Ако съветската страна не е съгласна с разновидността на Шефчович, то би било забавно да се чуе за какво, както и да се чуе и насрещното предложение “, декларира Витренко, като отбелязва, че притискането от страна на времето „ не е в полза на нито една от страните “.

Действащите контракти за доставка и пренос на съветски газ през Украйна изтичат в края на 2019 година На този стадий няма изясненост какво е тяхното бъдеще. Заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович сподели в средата на месец юни, че идната газова среща във формат ЕК-Русия-Украйна се възнамерява за юни.

От предходната среща бе огласено само, че заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович е предложил дълготрайни контракти (10 г.) за преноса на газ през Украйна, само че до момента не е ясно за какви количества става въпрос, нито пък за какви условия. Неотдавна пък ръководителят на " Газпром " Алексей Милер предложения украинската страна първо да се замисли за договорите за доставка на съветски газ за страната, преди контракти за пренос.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР