На петдесетина метра от мястото, където се събират водната и

...
На петдесетина метра от мястото, където се събират водната и
Коментари Харесай

Ентусиасти преврърнаха изоставен самолет в атракция в Силистра

На петдесетина метра от мястото, където се събират водната и сухоземната ни граница с Румъния, през 80-те години е подложен изразходвал ресурсите си пътнически аероплан Ту-134. Години наред самолетът съставлява атракция за силистренските деца. Постепенно обаче ползата към летателната машина и мястото към нея замира. След двуседмичен труд, откриването се трансформира в празник за квартала и за цяла Силистра. Места за отдих, аерочиталня, галерия на самолети, спортни кътове са единствено част от нещата, на които могат да се насладят посетителите. Остава единствено и самолетът да бъде подготвен.

Всичко това се случи в границите на план „ The Spot/ _Място – Доброволчество с въздействие” на съдружие „ BG Бъди Активен”, финансиран от Coca Cola Foundation. Идеята се осъществя за повторно в България и употребява метода placemaking, въодушевяващ хората групово да премислят и преоткрият обществените пространства като средище на всяка общественост.

По време на откриването на облагородената младежка зона, дребни и огромни се забавляваха дружно с актьорите от Куклен спектакъл Силистра, участваха в спортни игри с доста награди, следиха с интерес атрактивни демонстрации, тестваха всички новоизградени уреди и кътове. Регионална библиотека „ Партений Павлович “ показа тематични книги от своя фонд в ателието „ Аеро-читалня “ и подари забавни издания за Библиотеката навън, която е част от пространството. Обединен детски комплекс Силистра се включи в събитието с работилница „ Нарисувай аероплан “, извършена в откритата класна стая, където децата трансфораха белите листи в цветни и истински произведения. Предвидените пана за изобразяване по оградата бяха запълнени от млади художници, които придадоха на “Самолета_Място” артистична атмосфера. Песните на изпълнителите от вокална школа Мегатон огласиха пространството дружно с атрактивни хип-хоп танци.
7

Гражданската самодейността за основаване на „ Самолета _Място “ бе осъществена в границите на три месеца и мина през няколко стадия: запознаване на локалната общност с плана и набиране на предложения; обобщаване на събраните хрумвания и правене на окончателната визия за пространството; осъществяване на обществена полемика с всички заинтригувани страни; същинско видоизменение на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона навън. Всички действия бяха осъществени с непринуден труд и с поддръжката на разнообразни сътрудници, компании и институции от Силистра. Привлечените доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха доста сила, креативна мисъл и въображение и за 10 дни трансфораха неугледния терен в обичано място за занимания и отдих.
7
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР