На днешния ден се навършват 70 години от приемането на

...
На днешния ден се навършват 70 години от приемането на
Коментари Харесай

Днес се навършват 70 години от приемането на Женевските конвенции



На днешния ден се навършват 70 години от приемането на Женевските конвенции, които регламентират правната протекция на лицата по време на спор (ранените и болните на бойното поле, военнопленниците, цивилните лица и обекти по време на въоръжен конфликт) и образуват основата на интернационалното филантропично право (МХП).

Приети на 12 август 1949 година, директно след края на Втората международна война, те са измежду дребното интернационалните контракти, които са всеобщо утвърдени и отразяват универсалните полезности на етичното държание във време на въоръжен спор.

България е утвърдила Женевските конвенции и поредно съблюдава уговорките си по тях. През февруари 2019 година с Постановление на Министерски съвет в България бе основан и Национален комитет по интернационално филантропично право, който да подкрепя държавните институции при използването на нормите на МХП и в осъществяването на Конвенции. Българският червен кръст е главен сътрудник на страната в тази област.

В актуалните спорове се следи тревожна наклонност. Бойните дейности се водят в обитаеми региони, застрашавайки в доста огромна степен живота на цивилното население и унищожавайки сериозна инфраструктура. Често е затруднено обезпечаването на достъп до нуждаещите се, застрашена е сигурността на филантропичния личен състав.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР