На 26-и октомври по традиция отбелязваме Димитровден. Празнуват всички хора,

...
На 26-и октомври по традиция отбелязваме Димитровден. Празнуват всички хора,
Коментари Харесай

Велик празник! 15 имена черпят днес, почитаме светеца, който язди бял кон, а снежинките падат от бялата му брада



На 26-и октомври по традиция означаваме Димитровден. Празнуват всички хора, които носят името Димитър и неговите производни.

На този ден Българската православна черква уважава паметта на Свети Димитър Солунски. Счита се, че светецът, който почитаме през днешния ден, е бил проконсул на Солун и е умрял страдалчески за Христовата религия на 26 октомври през 306 година

Свети Димитър е роден през трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал, родителите го въвели в молитвената стая и почнали да го учат на Христовата религия. Повикали духовник и го кръстили.

След гибелта на родителите си Димитър наследил огромно благосъстояние. Той скрито вярвал в Христа, само че не смеел намерено да изповядва вярата си, защото по това време имало огромно гонение против християните. Една от стаите в дома си бил трансформирал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица.

Счита се, че Свети Димитър доста пъти спасявал Солун от противников набези. Той бил уважаван още от тези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци почнали разпалено да си оспорват „ покровителството на небесния пълководец от Солун ". Заради славянския му генезис от антични времена всички славянски нации празнуват светеца.

В визиите на нашите предшественици Свети Димитър язди бял кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на изсъхнало, редят се дървата за зимата.

В националния календар Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в среднощ против празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се чака и първият сняг. Светецът се счита за настойник на зимата, студа и снега. На 26 октомври приключва обичайният интервал - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни служащи - пастири и ратаи.

В някои краища на България към момента се съблюдава традицията за Димитровденските събори. Дори и да няма събор, празникът се уважава от хората поради именниците. На трапезата участват курбан от овче месо, пиле яхния, гювеч, пита с ябълки, варена царевица и тиква.

Димитровден е признат също и като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в областта на строителството.

Светията страдалец е един от най-почитаните у нас. На него са отдадени доста храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени на всички места празнични литургии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР