На 22 май начело на концерна Daimler ще застане шведът

...
На 22 май начело на концерна Daimler ще застане шведът
Коментари Харесай

Съюзът между Daimler и Renault-Nssan се разпада


На 22 май отпред на концерна Daimler ще застане шведът Ола Калениус, като един от първите му ходове е бъде да приключи всички взаимни планове с алианса Renault-Nissan-Mitsubishi и по този начин да постави завършек на едно 10-годишно партньорство, оповестява немското издание Manager Magazin.

Според информациите, Калениус избира концернът да се концентрира върху съдействие с досегашния главен съперник на пазара - BMW. Решението на новия началник е изцяло разбираемо, защото плановете с френско-японския алианс не се развиват, дори в противен случай - някои от тях са закриват по разнообразни аргументи.

Най-важният от тях е първият пикап в гамата на Mercedes - X-Class, който е построен въз основата на Nissan Navara. Освен това, товарният Mercedes Citan съставлява модифицирано Renault Kangoo. Малолитражките Smart Fortwo и Forfour на собствен ред разделя платформа и елементи с Renault Twingo.

Сътрудничеството сред двата огромни производителя започва през 2010 година, като те си размениха акции и се договориха за взаимна разработка на нови модели, мотори и трансмисии. Общите планове в един миг наброяваха 12, като сега Smart Fortwo и Forfour и Renault Twingo даже се създават на едно и също място - в завода на френската компания в Словения. От 2021 година обаче производството на Smart се мести в завода на Geely в Китай.

Сред взаимните планове е и производството на нов 1,3-литров мотор, създаден благодарение на Daimler и поставян както на компактните модели на Mercedes, по този начин и на колите на Renault, на Nissan и на Dacia.

Новият общоприет шеф на Renault - Тиери Болоре, се опита да избяга от въпроса за преустановяване на съдействието, като сподели само, че Daimler си остава " основен сътрудник ". Дялът на алианса в немския тръст (1,55%) се прави оценка на 2 милиарда евро, което го прави третият по величина акционер след боса на Geely - Ли Шуфу и кувейтския суверен фонд.
Засега от Щутгарт също не бързат с изказванията, като се допуска, че се чака стъпването в служба на Калениус.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР