Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за

...
Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за
Коментари Харесай

Министерството на земеделието блокира посегателството срещу стандарта на българското кисело мляко

Министерството на земеделието, храните и горите не поддържа предлагането за смяна на българския държавен стандарт (БДС) за киселото мляко. Това мнение ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация, където на механически комитет на 16 юни ще бъде прегледано предложение за смяна, оповестяват от ведомството.

Министерството показва позиция, че количеството на двата съществени варианта в българското кисело мляко ­ лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, би трябвало да остане без смяна, по този начин както е записано в настоящия БДС. Причината е, че всяко изменение ще докара до смяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.

Министерството на земеделието, храните и горите държи на запазването на обичайния темперамент на българските млечни артикули, които са познати в целия свят със своето качество и уникалност още от древността, обявиха от ведомството.

Очаква се на 16 юни Българският институт по стандартизация (БИС) да позволи две промени, които ще трансфорат неповторимото с лечебно­диетичните си качества българско кисело мляко в йогурт, заяви по-рано в. " Труд ".

Първата смяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със забележителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които написа, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг.

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е извънредно значим, защото само в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От въпросната компания упорстват да отпадне условието за материала. Това значи, че се развързват ръцете на производителите да употребяват всевъзможен тип опаковки, без оглед на това дали те ще подхождат на киселинността и останалите качества на продукта “българско кисело мляко”.

Второто предложение е за смяна в наличието и съотношението на двата съществени варианта – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са 8.06.2017 година Земеделското министерство не поддържа смяна в стандарта за киселото мляко ­ безапелационни, че това значи смяна в микробиологията на киселото мляко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР