Министерството на околната среда и водите проведе кръгла маса с

...
Министерството на околната среда и водите проведе кръгла маса с
Коментари Харесай

МОСВ обсъди с бизнеса и природозащитни организации проект на наредба за качеството на твърдите горива


Министерството на околната среда и водите организира кръгла маса с представители на бизнеса, природозащитни организации и държавни институции, нa която беше разискван планът на нова Наредба за условията за качеството на твърдите горива, употребявани за битово отопление. Целта е ограничение продажбата и потреблението на въглища и брикети (от въглища) с високо наличие на сяра, пепел и влага, които са една от аргументите за високите равнища на замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид.

В срещата участваха зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски, шефът на дирекция „ Опазване чистотата на въздуха “ в Министерство на околната среда и водите Иван Ангелов, специалисти, както и представители на работодателски и природозащитни организации – БТПП, АИКБ, КРИБ, „ За Земята “ и „ Грийнпийс България “.

„ Анализите на наши и интернационалните екипи демонстрират, че главните източници за замърсяване на атмосферния въздух в обитаемоте места са битовото отопление и превозът. През последните години се предприе комплекс от ограничения, както на локално, по този начин и на национално равнище, с цел да се оправим с тези проблеми “, сподели зам.-министър Николова. Тя напомни, че тематиката за чистотата на въздуха е значима от екологичен и здравен аспект, само че има и икономическо и обществено отражение. Затова по нея е нужна ангажираност от страна и на институциите, и на жителите, и на бизнеса.

Проектът на наредбата е създаден на съображение член 8а от Закона за чистотата на атмосферния въздух, като главната цел е възстановяване на качеството на атмосферния въздух и отбрана здравето на жителите посредством въвеждане на условия за качество на твърдите горива. Въвеждането на условия за въглищата и брикетите за бита е една от ограниченията на национално равнище за ограничение на излъчванията на ФПЧ и серен диоксид през зимния интервал. Мярката е в осъществяване на решението на Съда на Европейски Съюз от 5 април 2017 година, с което България е наказана за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух по индикатор ФПЧ10. Приемането на наредбата е заложено като мярка и в признатата през юни от държавното управление Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух за интервала 2018-2024 година

С нормативния документ се уреждат: нормите за наличие на сяра и пепел за въглищата и брикетите (произведени от въглища) за битово отопление, които се пускат на пазара; оценяването и удостоверяването на сходството на твърдите горива с условията за качество; типът на опаковката и етикета; изискванията, редът и методът за надзор на качеството; изискванията и редът за заличаване или безплатно даване на арбитражни проби от твърди горива или отнети в интерес на страната твърди горива. Изискванията на наредбата се ползват за твърди горива за битово отопление, предопределени за изгаряне в горивни съоръжения с топлинна мощ по-малка или равна на 0.5 MW. Въвежда се условие въглищата и брикетите да се продават единствено опаковани с етикет на български език. Контролът по съблюдаване на условията ще се реализира от Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).

Председателят на ДАМТН Петър Горновски поддържа настояването на работодателските организации за по-дълъг от планувания в наредбата едномесечен период на въвеждане и използване на нормативните условия, тъй че бизнесът да има време за акомодация. Бяха разисквани и условията към допустимото наличие на сяра, пепел и влага. Природозащитните организации настояха държавните органи да запазят рестриктивния метод в наредбата и във връзка с периодите, и на условията.

Проектът на Наредба за условията за качеството на твърдите горива, употребявани за битово отопление и претекстовете към нея са оповестени на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите на линка:https://www.moew.government.bg/bg/proekt-na-pms-za-priemane-na-naredba-za-iziskvaniyata-za-kachestvoto-na-tvurdite-goriva-izpolzvani-za-bitovo-otoplenie/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР