Международният форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се проведе за

...
Международният форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се проведе за
Коментари Харесай

Международният форум „Компютърно пространство се проведе за 30-та поредна година


 Международният конгрес „ Компютърно изкуство “ се организира за 30-та поредна година

Международният конгрес за компютърни изкуства „ Компютърно пространство “ се организира за 30-та поредна година, затвръждавайки позицията си на най-голямата самодейност за компютърни изкуства в Източна Европа. Събитието се провежда от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/ в партньорство с редица организации и институции. Основни акценти в тазгодишния фестивал бяха тематики като „ Предизвикателствата на 3D визуализацията “, „ Стари и нови медии “, „ 2D илюстрация и анимация “, „ Google гараж “, „ Био изкуство “, „ Разработване на цифрови арт планове “ и „ Визуални резултати “.

Целта на форума е да очертае международните трендове в региона на компютърните изкуства и да запознае с тях студенти, възпитаници, специалисти и актьори. Самото събитие се състоя сред 25 и 27 октомври в Центъра за просвета и спор „ Червената къща “ и Централния боен клуб. Посетителите имаха опция да прегледат серия от изложения на компютърна графика, анимация, интерактивни изкуства, електронна музика, семинари и демонстрации.

 Международният конгрес „ Компютърно изкуство “ се организира за 30-та поредна година

Сред изключително забавните планове на събитието бяха Foxy days-компютърни графики на Кристина Стоянова, 3D визуализации от студио REDVERTEX и интерактивните съоръжения на Лора Шопова от Националната художествена изложба и учениците от ТУЕС към ТУ-София Александър Петров, Петър Герасимов и Теодор Станишев, които освен забавляваха посетителите, само че и посочваха синтеза техника-наука-изкуство. Заедно с тях, Валентин Милев показва разнородни смарт играчки, някои от които съдържат самообучаващи се логаритми и показват забележителна дарба за интеракция с хората. Показани бяха и така наречен paper tablets, новаторски графични таблети на WACOM, както и системи за виртуална действителност.

На втория ден от събитието Валентин Велинов от Българска академия на науките срещна феновете с технологиите, които оказват помощ на учените да вършат виртуални дисекции на разнообразни растителни структури и по какъв начин био-образите могат да наподобяват като цифрови картини. Росен Петков, Боряна Савова и Иван-Асен Оведенски от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/, дружно със своите сътрудници от Националната професионална гимназия по полиграфия и снимка показаха новостите в така наречен мобилна (нискобюджетна) цифровизация на книги и плана Mobile Digitizing по стратегия Erasmus+. Марин Петков и сътрудници от MP-Studio показаха новостите в региона на 3D мапинга, а специфичните образни резултати във филмите бяха атрактивно показани от Ангел Иванов от WorldWide FX.

 Международният конгрес „ Компютърно изкуство “ се организира за 30-та поредна година

В последния ден от фестивала бяха връчени премиите на спечелилите от конкурсната част „ Компютърно пространство”. Те бяха определени от експертно жури, състоящо се от представители на университетския, артистичния и корпоративния бранш. За премиите се състезава над 100 плана от повече от 15 страни в 8-категории - компютърна графика, компютърна анимация, уеб-дизайн (с 4 под-категории), мобилни арт приложения и електронна музика.

По мотив 30-тото юбилейно издание на „ Компютърно пространство “ се провежда ретроспективна галерия на " Кравая ". В нея са показани някои от наградените планове от последните 5 години, както и информация за историята на самото събитие. Тя може да се прегледа до 05.11.2018 в градинката пред НДК.

 Международният конгрес „ Компютърно изкуство “ се организира за 30-та поредна година

Форумът в част от Календара на културните събития на Столична община, а просветителните семинари се провеждат с поддръжката на фондация „ Америка за България”.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР